Tort czekoladowo-wiśniowy

Ciasta
19.07.2023 8:27
Tort czekoladowo-wiśniowy

Przepis na pyszny tort czekoladowo-wiśniowy idealny na specjalne okazje.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://wypiekibeaty.com.pl/tort-czekoladowo-wisniowy/
📌 Zobacz powiązany przepis:

🍴 Zaskakujący tort czekoladowo-wiśniowy

  • Liczba porcji: 8
  • Czas gotowania: 40 min
  • Czas przygotowania: 60 min
  • Szacunkowy koszt: 30 zł

Informacje o wartości odżywczej

  • Kalorie: 350 kcal
  • Tłuszcz: 20g
  • Węglowodany: 40g
  • Białko: 6g

Składniki

  • 500g wiśni
  • 200g mąki pszennej
  • 200g cukru
  • 150g masła
  • 100g gorzkiej czekolady
  • 4 jajka
  • 2 łyżki kakao
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 szklanka śmietany kremówki
  • 1 szklanka wiórków kokosowych

Przepis

Kto nie lubi tortów? A już na pewno niemal każdy uwielbia czekoladowe ciasto! Proponujemy Ci dzisiaj słodkie połączenie aromatycznej czekolady i lekko kwaśnych wiśni zamknięte w postaci pysznego tortu. Ten przepis bez wątpienia ukoi Twoje ciastkowe pragnienia! Wspomniane składniki zestawione razem tworzą niezapomniane doznanie smakowe, które zadowoli każdego łakocia. Prosty i szybki w wykonaniu, co jest dodatkowym atutem tego przepisu. Ten tort czekoladowo-wiśniowy to idealny pomysł na deser dla całej rodziny lub jako atrakcja na wyjątkowe okazje. Wybierając ten przepis, zaskoczysz wszystkich swoim cukierniczym talentem. Zaletą tego tortu jest jego uniwersalność - pasuje zarówno na eleganckie przyjęcie, jak i na niedzielne popołudnie spędzone w domowym zaciszu. Spróbuj przygotować go samodzielnie - gwarantuję Ci, że pokochasz ten przepis tak mocno jak my!

  • Podgrzej piekarnik do 180 stopni Celsjusza.
  • Rozpuszczamy masło i czekoladę w kąpieli wodnej.
  • Miksujemy jajka z cukrem do uzyskania puszystej masy.
  • Dodajemy do masy jajecznej przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i kakao. Następnie dodajemy roztopione masło z czekoladą i dokładnie mieszamy.
  • Ciasto wlewamy do formy tortowej i pieczemy około 40 minut.
  • Po upieczeniu i wystudzeniu przekrawamy ciasto na dwie części. Na jednym z blatów układamy odsączone wiśnie, na drugim rozsmarowujemy ubitą śmietanę.
  • Zestawiamy tort, posypujemy wiórkami kokosowymi i odstawiamy do lodówki na kilka godzin.
  • Smacznego!