Przepis na pyszny tort czekoladowo-wiśniowy idealny na specjalne okazje.
🍴 Zaskakujący tort czekoladowo-wiśniowy
- Liczba porcji: 8
- Czas gotowania: 40 min
- Czas przygotowania: 60 min
- Szacunkowy koszt: 30 zł
Informacje o wartości odżywczej
- Kalorie: 350 kcal
- Tłuszcz: 20g
- Węglowodany: 40g
- Białko: 6g
Składniki
- 500g wiśni
- 200g mąki pszennej
- 200g cukru
- 150g masła
- 100g gorzkiej czekolady
- 4 jajka
- 2 łyżki kakao
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 szklanka śmietany kremówki
- 1 szklanka wiórków kokosowych
Przepis
Kto nie lubi tortów? A już na pewno niemal każdy uwielbia czekoladowe ciasto! Proponujemy Ci dzisiaj słodkie połączenie aromatycznej czekolady i lekko kwaśnych wiśni zamknięte w postaci pysznego tortu. Ten przepis bez wątpienia ukoi Twoje ciastkowe pragnienia! Wspomniane składniki zestawione razem tworzą niezapomniane doznanie smakowe, które zadowoli każdego łakocia. Prosty i szybki w wykonaniu, co jest dodatkowym atutem tego przepisu. Ten tort czekoladowo-wiśniowy to idealny pomysł na deser dla całej rodziny lub jako atrakcja na wyjątkowe okazje. Wybierając ten przepis, zaskoczysz wszystkich swoim cukierniczym talentem. Zaletą tego tortu jest jego uniwersalność - pasuje zarówno na eleganckie przyjęcie, jak i na niedzielne popołudnie spędzone w domowym zaciszu. Spróbuj przygotować go samodzielnie - gwarantuję Ci, że pokochasz ten przepis tak mocno jak my!
- Podgrzej piekarnik do 180 stopni Celsjusza.
- Rozpuszczamy masło i czekoladę w kąpieli wodnej.
- Miksujemy jajka z cukrem do uzyskania puszystej masy.
- Dodajemy do masy jajecznej przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i kakao. Następnie dodajemy roztopione masło z czekoladą i dokładnie mieszamy.
- Ciasto wlewamy do formy tortowej i pieczemy około 40 minut.
- Po upieczeniu i wystudzeniu przekrawamy ciasto na dwie części. Na jednym z blatów układamy odsączone wiśnie, na drugim rozsmarowujemy ubitą śmietanę.
- Zestawiamy tort, posypujemy wiórkami kokosowymi i odstawiamy do lodówki na kilka godzin.
- Smacznego!