Przepis na galette z truskawkami, czyli tarta z truskawkami
🍴 Galette z truskawkami - najprostsze letnie ciasto francuskie
- Liczba porcji: 6
- Czas gotowania: 45 min
- Czas przygotowania: 70 min
- Szacunkowy koszt: 30 zł
Informacje o wartości odżywczej
- kalorie: 260 kcal
- tłuszcz: 16g
- węglowodany: 24g
- białko: 4g
Składniki
- 250g mąki
- 200g masła
- 50g cukru
- szczypta soli
- 3 łyżki lodowatej wody
- 500g truskawek
- 1 łyżka mąki kukurydzianej
- 4 łyżki cukru trzcinowego
- 1 żółtko
- łyżka mleka
Przepis
Czy mogłoby być coś lepszego niż proste, sezonowe ciasto z truskawkami? Galette, czyli francuskie, otwarte ciasto z owocami, jest prawdziwą sztuką prostoty i wyrazu. Bardzo kruche, aksamitne ciasto o delikatnym, masłowym smaku stanowi idealną bazę dla dojrzałych, słodkich truskawek. Serwowane z bitą śmietaną lub lodami waniliowymi, to prawdziwa uczta dla wszystkich zmysłów! Dzięki temu przepisowi, dowiesz się jak zrobić Galette krok po kroku. Galette z truskawkami to idealne ciasto na lato - jest proste, szybkie do zrobienia i nie potrzeba do niego formy. Po prostu wykładasz ciasto, dodajesz owoce i pieczesz. Nie ma lepszego sposobu na wykorzystanie leśnych, soczystych truskawek. To ciasto nie wymaga wiele umiejętności ani doświadczenia, a jest naprawdę wyjątkowe!
- Podgrzewamy piekarnik do 180 stopni Celsjusza. W dużej miseczce mieszamy mąkę, cukier i sól. Dodajemy pokrojone w kostkę masło i rozcieramy między palcami, aż składniki połączą się w grudki. Dodajemy wodę i mieszamy łyżką, aż ciasto zacznie się łączyć.
- Przekładamy ciasto na lśniącą powierzchnię, zagniatamy i formujemy dysk. Owijamy plastikowym materiałem i wkładamy do lodówki na co najmniej 30 minut.
- Truskawki myjemy, oczyszczamy i kroimy na plastry. Mieszamy z cukrem trzcinowym i mąką kukurydzianą.
- Rozwałkowujemy ciasto na krążek o średnicy ok. 30 cm, układamy na nim truskawki, zostawiając wolne brzegi o szerokości ok. 5 cm. Składamy brzegi, zaczynając od jednego miejsca i idąc zgodnie ze wskazówkami zegara.
- Smacznego!