Knedle z truskawkami

Obiad
26.07.2023 9:54
Knedle z truskawkami

Zapraszam dziś na pyszny letni obiad na słodko – knedle tudzież pyzy z truskawkami.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://wypiekibeaty.com.pl/knedle-z-truskawkami/
📌 Zobacz powiązany przepis:

🍴 Knedle z truskawkami – letni deser prosto z dzieciństwa

  • Liczba porcji: 4
  • Czas gotowania: 20 min
  • Czas przygotowania: 30 min
  • Szacunkowy koszt: 15 zł

Informacje o wartości odżywczej

  • Kalorie: 350 kcal
  • Tłuszcze: 6g
  • Węglowodany: 65g
  • Białko: 7g

Składniki

  • 500g ziemniaków
  • 150g mąki pszennej
  • 1 jajko
  • szczypta soli
  • 200g truskawek
  • 1 łyżka cukru
  • 2 łyżki bułki tartej
  • 2 łyżki masła

Przepis

Knedle z truskawkami to kwintesencja letnich smaków i jedno z najpiękniejszych wspomnień dzieciństwa. Ten prosty i szybki przepis przeniesie Cię w bezpośrednią podróż do tamtych czasów, kiedy to babcia przygotowywała ten deser specjalnie dla Ciebie. Te małe, puszyste kule z ciasta ziemniaczanego, wypełnione słodkimi, soczystymi truskawkami, posypane złotą bułką tartą, to prawdziwa uczta dla podniebienia. Przygotowując knedle z truskawkami, zawsze pamiętaj o jednym - ważna jest jakość składników. Starannie wybieraj truskawki - powinny być dojrzałe, ale nie przekwitłe, o intensywnym, słodkim smaku. Stosuj świeże, najlepiej ekologiczne ziemniaki, co przekłada się na smak i konsystencję ciasta. Jeśli chodzi o mąkę, można stosować zwykłą mąkę pszenną, ale doskonale sprawdza się także mąka pszenna typ 500. Staraj się, aby wszystkie składniki były najlepszej jakości - dzięki temu knedle z truskawkami będą nie tylko smaczne, ale i zdrowe. Przygotuj się na letnią ucztę pełną smaków i aromatów, z naszym przepisem na knedle z truskawkami!

  • Ziemniaki obierz i ugotuj na miękko. Następnie przepuść przez maszynkę do mielenia mięsa lub rozgnieć na puree.
  • Do ziemniaków dodaj mąkę, jajko i szczyptę soli. Wymieszaj całość, aby otrzymać jednolite i gładkie ciasto.
  • Truskawki umyj, osusz i obtocz w cukrze.
  • Nabierz niewielką porcję ciasta, na środek włożyj truskawkę obtoczoną w cukrze i zawiń, formując kulę.
  • Knedle wrzuć do wrzącej, osolonej wody. Gdy wypłyną na powierzchnię, gotuj je jeszcze przez około 3 minuty.
  • W międzyczasie roztop masło na patelni, dodaj bułkę tartą i przypiecz ją do momentu, aż nabierze złotego koloru.
  • Ugotowane knedle obsyp bułką tartą. Smacznego!