Przepis
składniki beza:
5 białek jajka m/l
szczypta soli
250 g cukru drobnoziarnistego
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka octu winnego
krem:
125 g serka mascarpone
1 opakowanie cukru wanilinowego
0,5 szklanki śmietany 30%
0,5 szklanki malin (ja użyłam mrożonych, często mrożę owoce w całości aby móc je wykorzystać w zimę)
aby krem był zwarty można dodać 1 łyżeczkę żelatyny rozpuszczonej w 2 łyżkach gorącej wodzy ( ja nie użyłam żelatyny i masa jest bardziej płynna)
maliny do dekoracji
Przygotowanie:
Nagrzać piekarnik na 120 C i przygotuj blachę - wyłóż ją pergaminem, narysuj dwa okręgi 18 cm (najlepiej cyrklem).
Do miski wlej białka ze szczyptą soli i ubijaj, na sztywno, stopniowo dodawaj cukier cały czas ubijając, dodaj mąkę i ocet - ubijaj wszystko jeszcze 2 minutki, aż piana będzie gęsta i błyszcząca. Pianę wyłóż na dwa okręgi dużą łyżką najlepiej kilkoma ruchami, aby za długo bezy nie formować. Piecz przez 30 minut w temperaturze 120 C, następnie zmniejsz temperaturę do 100 C i susz bezę przez 2,5 h.
Krem:
Do miksera włóż maliny i zblęduj je na gładką masę, dodaj serek mascarpone i mieszaj razem, dodaj cukier i śmietanę wszystko razem mieszaj przez 1-2 minuty masa wtedy zgęstnieje. Aby masa była gęsta do dekoracji dodaj rozpuszczoną żelatynę :)
Na tortownicy ułóż bezę posmaruj ją 2/3 masy i nakryj drugą bezą, resztą masy udekoruj górną warstwę dodatkowo dekorując owocami.