Przepis
Składniki na 4-5 porcji:
4 białka
szczypta soli
szklanka drobnego cukru
łyżeczka skrobi ziemniaczanej
łyżeczka białego octu winnego lub soku z cytryny
250 ml śmietany kremówki
łyżka cukru pudru
owoce
Piekarnik nastawić na 180 stopni C. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia.
Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli. Ciągle ubijając dodawać po łyżce cukier. Ubijać tak długo, aż piana będzie lśniąca i błyszcząca. Na końcu wmieszać skrobię i ocet.
Ubitą pianę wyłożyć na blaszkę w formie kilku takiej samej wielkości małych kopczyków, zachowując między nimi odstępy. Można to zrobić łyżką lub rękawem cukierniczym.
Wstawić do nagrzanego piekarnika i od razu zmniejszyć temperaturę do 150 stopni C. Piec około 30 minut, po czym wyłączyć piekarnik i zostawić w nim bezy do wystygnięcia.
Śmietanę ubić z cukrem pudrem i łyżką wyłożyć na ostudzone pavlovy. Wierzch udekorować owocami.