Ślimaczki z jagodami i mascarpone

Desery
19.07.2023 8:32
Ślimaczki z jagodami i mascarpone

Przepis na drożdżowe ślimaczki z jagodami i mascarpone

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://wypiekibeaty.com.pl/slimaczki-z-jagodami-i-mascarpone/
📌 Zobacz powiązany przepis:

🍴 Ślimaczki z jagodami i mascarpone - idealna propozycja na słodki deser!

  • Liczba porcji: 4
  • Czas gotowania: 30 min
  • Czas przygotowania: 20 min
  • Szacunkowy koszt: 15 zł

Informacje o wartości odżywczej

  • Kalorie: 350kcal
  • Tłuszcze: 20g
  • Węglowodany: 35g
  • Białko: 6g

Składniki

  • 500g świeżych jagód
  • 200g mascarpone
  • 100g cukru pudru
  • 250g mąki
  • 75g masła
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • skórka starta z jednej cytryny

Przepis

Dzisiaj mamy dla Was przepis na unikalny i pyszny deser, który zaskoczy niejednego miłośnika słodkości! Te ślimaczki, które są idealną kombinacją delikatnego, domowego ciasta, kremowego mascarpone i słodko-kwasnych jagód, sprawią, że nie będziesz mógł od nich odejść! Prosty w przygotowaniu, ale efektowny w prezentacji - ten przepis zawsze robi wrażenie na gościach. A co najważniejsze - jest on również bardzo smaczny. Jeżeli masz ochotę na coś słodkiego, ale nie chcesz spędzać godzin stania przy piecu, ten przepis jest dla Ciebie. Ślimaczki z jagodami i mascarpone są proste w przygotowaniu, a czas, jaki na nie poświęcisz, szybko zostanie Ci wynagrodzony przy pierwszym kęsie. Uwierz nam, warto spróbować!

  • Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni Celsjusza. W misce mieszamy mąkę, masło, proszek do pieczenia i szczyptę soli. Następnie dodajemy jajko oraz cukier waniliowy i zagniatamy ciasto.
  • Odstawiamy ciasto na 15 minut do lodówki. W międzyczasie w małym garnku podgrzewamy jagody, dodając do nich cukier puder. Gdy zaczną puszczać sok, dodajemy do nich startą skórkę z cytryny.
  • Po 15 minutach wyjmujemy ciasto z lodówki i na posypanej mąką powierzchni rozwałkowujemy na grubość ok. 1 cm. Na ciasto równomiernie rozsmarowujemy mascarpone, a następnie wykładamy jagody.
  • Zawijamy ciasto w rulon, a następnie kroimy na porcje o grubości ok. 2 cm. Układamy ślimaczki na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy ok. 25-30 minut, aż będą złociste.
  • Ślimaczki podajemy ładnie ułożone na talerzu, lekko wystudzone. Możemy je podać z ulubionym sosem lub jogurtem. Smacznego!