Przepis na drożdżowe ślimaczki z jagodami i mascarpone
🍴 Ślimaczki z jagodami i mascarpone - idealna propozycja na słodki deser!
- Liczba porcji: 4
- Czas gotowania: 30 min
- Czas przygotowania: 20 min
- Szacunkowy koszt: 15 zł
Informacje o wartości odżywczej
- Kalorie: 350kcal
- Tłuszcze: 20g
- Węglowodany: 35g
- Białko: 6g
Składniki
- 500g świeżych jagód
- 200g mascarpone
- 100g cukru pudru
- 250g mąki
- 75g masła
- 1 jajko
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 1 łyżka cukru waniliowego
- skórka starta z jednej cytryny
Przepis
Dzisiaj mamy dla Was przepis na unikalny i pyszny deser, który zaskoczy niejednego miłośnika słodkości! Te ślimaczki, które są idealną kombinacją delikatnego, domowego ciasta, kremowego mascarpone i słodko-kwasnych jagód, sprawią, że nie będziesz mógł od nich odejść! Prosty w przygotowaniu, ale efektowny w prezentacji - ten przepis zawsze robi wrażenie na gościach. A co najważniejsze - jest on również bardzo smaczny. Jeżeli masz ochotę na coś słodkiego, ale nie chcesz spędzać godzin stania przy piecu, ten przepis jest dla Ciebie. Ślimaczki z jagodami i mascarpone są proste w przygotowaniu, a czas, jaki na nie poświęcisz, szybko zostanie Ci wynagrodzony przy pierwszym kęsie. Uwierz nam, warto spróbować!
- Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni Celsjusza. W misce mieszamy mąkę, masło, proszek do pieczenia i szczyptę soli. Następnie dodajemy jajko oraz cukier waniliowy i zagniatamy ciasto.
- Odstawiamy ciasto na 15 minut do lodówki. W międzyczasie w małym garnku podgrzewamy jagody, dodając do nich cukier puder. Gdy zaczną puszczać sok, dodajemy do nich startą skórkę z cytryny.
- Po 15 minutach wyjmujemy ciasto z lodówki i na posypanej mąką powierzchni rozwałkowujemy na grubość ok. 1 cm. Na ciasto równomiernie rozsmarowujemy mascarpone, a następnie wykładamy jagody.
- Zawijamy ciasto w rulon, a następnie kroimy na porcje o grubości ok. 2 cm. Układamy ślimaczki na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy ok. 25-30 minut, aż będą złociste.
- Ślimaczki podajemy ładnie ułożone na talerzu, lekko wystudzone. Możemy je podać z ulubionym sosem lub jogurtem. Smacznego!