Składniki
Składniki
500 gram herbatniki ( 3 paczki)
gorzka czekolada do posypania
masa kajmakowa
1 duża puszka masy kajmakowej (510 g)
5 łyżek mleka
masa budyniowa
2 budynie waniliowe
3 łyżki cukru
2 budynie waniliowe, jeden na 0,5 l mleka i drugi na 0,75 l mleka
200 g masła
masa śmietanowa
500 ml śmietanki 30 %
1 łyżeczka cukru waniliowego
1 łyżka żelatyny
5 łyżek mleka
Przepis
Podgrzewamy masę kajmakową
Dodajemy mleko
Dokładnie mieszamy
Wykładamy herbatniki na blachę 35x25 wyłożoną papierem.
Zalewamy herbatniki masą kajmakową.
Wykładamy kolejną warstwę herbatników i odstawiamy.
Gotujemy budynie na mleku z dodatkiem cukru.
Odstawiamy budyń do ostudzenia.
Ucieramy masło z cukrem.
Stopniowo dodajemy wystudzony budyń.
Masę budyniową wykładamy na herbatniki.
Wykładamy kolejną warstwę herbatników.
Żelatynę rozpuszczamy w mleku i przestudzamy.
Ubijamy śmietanę na sztywno.
Dodajemy cukier waniliowy i żelatynę.
Wykładamy masę śmietanową na herbatniki.
Wyrównujemy masę.
Dekorujemy startą czekoladą
Odstawiamy do lodówki na kilka godzin.