Przepis
Składniki na 24 ślimaki:
60 dag mąki pszennej
5 dag świeżych drożdży
300 ml ciepłej wody
1/2 łyżeczki cukru
2 łyżeczki soli
4 łyżki oliwy z oliwek
Farsz:
10-12 zielonych oliwek
3 ząbki czosnku
2 średnie cebula
2 łyżeczki oregano
świeża bazylia
5-6 łyżek oliwy z oliwek
2 duże pomidory
20 dag boczku (opcjonalnie)
1. Drożdże rozpuścić w 1/4 szklanki wody z cukrem i łyżką mąki. Odstawić aby zaczyn wyrósł. Do miski przesiej mąkę, dodaj sól i wyrośnięte drożdże, oraz resztę wody i oliwę. Zagnieść ciasto i od razu je rozwałkować na duży prostokąt, pozostawić na stolnicy do wyrośnięcia.
2. W czasie gdy ciasto wyrasta przygotowujemy sos pomidorowy. Pomidory sparzyć i obrać ze skórki, pokroić w drobną kostkę. Na patelni rozgrzać oliwę z oliwek i blanszować drobno pokrojoną cebulę i czosnek, następnie dodać pomidory i razem smażyć, można podlać wodą, przyprawić solą, pieprzem i ziołami, dusić razem do miękkości.
3. Gotowy sos wykładamy na rosnące ciasto, na to pokrojone oliwki i boczek. Ciasto zwijamy w długi rulon jak na roladę. Kroimy na paski ok. 1 cm i układamy na przygotowanych blaszkach wyłożonych papierem do pieczenia. Ślimaczki pozostawiamy na 40-50 minut na blaszkach do ponownego wyrośnięcia. Piekarnik rozgrzewamy do 175 C i pieczemy przez ok. 25 minut. Najsmaczniejsze jeszcze ciepłe.