ŚLIMACZKI Z POMIDORAMI, OLIWKAMI I BAZYLIĄ

Krzysztof
Przekąski
28.08.2014 11:59
ŚLIMACZKI Z POMIDORAMI, OLIWKAMI I BAZYLIĄ

Przepis

Składniki na 24 ślimaki:

60 dag mąki pszennej

5 dag świeżych drożdży

300 ml ciepłej wody

1/2 łyżeczki cukru

2 łyżeczki soli

4 łyżki oliwy z oliwek

Farsz:

10-12 zielonych oliwek

3 ząbki czosnku

2 średnie cebula

2 łyżeczki oregano

świeża bazylia

5-6 łyżek oliwy z oliwek

2 duże pomidory

20 dag boczku (opcjonalnie)

1. Drożdże rozpuścić w 1/4 szklanki wody z cukrem i łyżką mąki. Odstawić aby zaczyn wyrósł. Do miski przesiej mąkę, dodaj sól i wyrośnięte drożdże, oraz resztę wody i oliwę. Zagnieść ciasto i od razu je rozwałkować na duży prostokąt, pozostawić na stolnicy do wyrośnięcia.

2. W czasie gdy ciasto wyrasta przygotowujemy sos pomidorowy. Pomidory sparzyć i obrać ze skórki, pokroić w drobną kostkę. Na patelni rozgrzać oliwę z oliwek i blanszować drobno pokrojoną cebulę i czosnek, następnie dodać pomidory i razem smażyć, można podlać wodą, przyprawić solą, pieprzem i ziołami, dusić razem do miękkości.

3. Gotowy sos wykładamy na rosnące ciasto, na to pokrojone oliwki i boczek. Ciasto zwijamy w długi rulon jak na roladę. Kroimy na paski ok. 1 cm i układamy na przygotowanych blaszkach wyłożonych papierem do pieczenia. Ślimaczki pozostawiamy na 40-50 minut na blaszkach do ponownego wyrośnięcia. Piekarnik rozgrzewamy do 175 C i pieczemy przez ok. 25 minut. Najsmaczniejsze jeszcze ciepłe.

Zostań z nami
Pobierz naszą aplikację mobilną