Przepis
Składniki na formę o wymiarach około 30 x 23 cm:
250g mąki pszennej
3 łyżeczki proszku do pieczenia
225g drobnego cukru do wypieków
4 duże jajka
225g miękkiego, niesolonego masła
4 łyżki mleka
3 łyżeczki soku wyciśniętego z cytryny (w oryginale 2)
skórka otarta z 4 cytryn
Na lukier:
250g cukru pudru, przesianego
sok wyciśnięty z 1 cytryny (możecie dać również skórkę)
skórka cytrynowa do dekoracji
Wykonanie:
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Mąkę, proszek do pieczenia oraz cukier umieść w misie miksera i wymieszaj. Zrób dołek na środku.
Dodaj do suchych składników jajka, mleko, masło oraz sok i skórkę cytrynową. Ucieraj mikserem do powstania jednolitej, napowietrzonej masy.
Przelej ciasto do formy natłuszczonej i wyłożonej papierem do pieczenia. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 160°C i piecz przez około 25 – 30 minut (lub do suchego patyczka).
Upieczone ciasto pozostaw w formie przez około 10 minut, po czym ostrożnie przenieś na kratkę do studzenia.
Przygotuj lukier. Cukier puder ucieraj z sokiem (i ewentualnie skórką) cytrynową, aż całość będzie gładka i lśniąca. Lukier powinien być lejący, ale dość gęsty, w razie potrzeby możesz dodać więcej soku z cytryny lub cukru pudru.
Zimne ciasto polukruj i udekoruj skórką cytrynową. Podawaj pokrojone w kwadraty lub prostokąty*.
Smacznego :)