Ciasto cytrynowe z lukrem

Krzysztof
Ciasta
08.08.2014 21:22
Ciasto cytrynowe z lukrem

Przepis

Składniki na formę o wymiarach około 30 x 23 cm:

250g mąki pszennej

3 łyżeczki proszku do pieczenia

225g drobnego cukru do wypieków

4 duże jajka

225g miękkiego, niesolonego masła

4 łyżki mleka

3 łyżeczki soku wyciśniętego z cytryny (w oryginale 2)

skórka otarta z 4 cytryn

Na lukier:

250g cukru pudru, przesianego

sok wyciśnięty z 1 cytryny (możecie dać również skórkę)

skórka cytrynowa do dekoracji

Wykonanie:

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.

Mąkę, proszek do pieczenia oraz cukier umieść w misie miksera i wymieszaj. Zrób dołek na środku.

Dodaj do suchych składników jajka, mleko, masło oraz sok i skórkę cytrynową. Ucieraj mikserem do powstania jednolitej, napowietrzonej masy.

Przelej ciasto do formy natłuszczonej i wyłożonej papierem do pieczenia. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 160°C i piecz przez około 25 – 30 minut (lub do suchego patyczka).

Upieczone ciasto pozostaw w formie przez około 10 minut, po czym ostrożnie przenieś na kratkę do studzenia.

Przygotuj lukier. Cukier puder ucieraj z sokiem (i ewentualnie skórką) cytrynową, aż całość będzie gładka i lśniąca. Lukier powinien być lejący, ale dość gęsty, w razie potrzeby możesz dodać więcej soku z cytryny lub cukru pudru.

Zimne ciasto polukruj i udekoruj skórką cytrynową. Podawaj pokrojone w kwadraty lub prostokąty*.

Smacznego :)