Pyszne burgery

Ewelina
Obiad
27.10.2014 11:04
Pyszne burgery

Przepis

Słoneczne burgery

Dzisiaj polecam pyszne i zdrowe burgery. Burgery panierowane w płatkach kukurydzianych i pieczone w piekarniku. Chrupiące, przypominają małe słoneczka, stąd ich nazwa :)

Burgery można podać w bułkach hamburgerowych lub jako drugie danie z ziemniaczkami i surówką. Można je przygotować z dowolnego mięsa, dodać ulubionych ziół i przypraw. Polecam!

Słoneczne burgery

Składniki na około 6 burgerów:

300g mięsa mielonego (dowolnego, u mnie indyk)

1 jajko

przyprawy: sól, pieprz, suszona cebula w kostce Knorr

2 łyżki posiekanej natki pietruszki lub innych ulubionych ziół

Na panierkę:

3-4 łyżki mąki

1 jajko

szklanka płatków kukurydzianych

Wykonanie:

Płatki kruszymy w rękach, ale niezbyt drobno.

Mięso przekładamy do miski, dodajemy jajko, przyprawy, zioła. Dokładnie wyrabiamy masę. Z masy formujemy nieduże burgery. Burgery obtaczamy w mące, następnie w roztrzepanym jajku, a na końcu w płatkach i układamy na wyłożonej natłuszczonym papierem do pieczenia blaszce.

Piekarnik nagrzewany do 180 stopni. Przed włożeniem do piekarnika burgery spryskujemy odrobiną oliwy (lub smarujemy pędzelkiem). Pieczemy około 20-25 minut.

SMACZNEGO!