Przepis
Słoneczne burgery
Dzisiaj polecam pyszne i zdrowe burgery. Burgery panierowane w płatkach kukurydzianych i pieczone w piekarniku. Chrupiące, przypominają małe słoneczka, stąd ich nazwa :)
Burgery można podać w bułkach hamburgerowych lub jako drugie danie z ziemniaczkami i surówką. Można je przygotować z dowolnego mięsa, dodać ulubionych ziół i przypraw. Polecam!
Słoneczne burgery
Składniki na około 6 burgerów:
300g mięsa mielonego (dowolnego, u mnie indyk)
1 jajko
przyprawy: sól, pieprz, suszona cebula w kostce Knorr
2 łyżki posiekanej natki pietruszki lub innych ulubionych ziół
Na panierkę:
3-4 łyżki mąki
1 jajko
szklanka płatków kukurydzianych
Wykonanie:
Płatki kruszymy w rękach, ale niezbyt drobno.
Mięso przekładamy do miski, dodajemy jajko, przyprawy, zioła. Dokładnie wyrabiamy masę. Z masy formujemy nieduże burgery. Burgery obtaczamy w mące, następnie w roztrzepanym jajku, a na końcu w płatkach i układamy na wyłożonej natłuszczonym papierem do pieczenia blaszce.
Piekarnik nagrzewany do 180 stopni. Przed włożeniem do piekarnika burgery spryskujemy odrobiną oliwy (lub smarujemy pędzelkiem). Pieczemy około 20-25 minut.
SMACZNEGO!