Składniki: 150 g. ciasta (u mnie babka) 100 g. herbatników 100 g. czekolady gorzkiej 50 g. masła 1/4 szklanki mleka 2 łyżki kremu czekoladowego (u mnie Nutella) Do obtoczenia: orzechy tarte Wykonanie: Zostawiłam małe kawałki, bo chciałam, aby były widoczne, ale możecie je mocno pokruszyć, żeby masa była jednolita. Z powstałej masy formować kulki wielkości orzecha włoskiego i od razu, obtaczać je w tartych orzechach. Bajaderki to pyszne ciasteczka przygotowane z resztek ciast, które nie zostały zjedzone i herbatników. Tak przygotowaną masę, wlać do miski z ciastem i herbatnikami. Do bajaderek można też dodać orzechy, lub suszone owoce. Moje bajaderki tym razem zrobione są bez dodatku rumu, ale mimo wszystko są pyszne. Dodać masło i połamaną na kawałki czekoladę. Mieszać, aż składniki się połączą i powstanie jednolita masa. Mogą to być wiórki kokosowe, lub drobno posiekane orzechy. Kiedy czekolada zacznie się roztapiać, najlepiej zdjąć z gazu. Tak przygotowaną masę odstawić do przestudzenia.