Ciasto z ananasem i kaszą manną

Ewelina
Ciasta
24.08.2014 10:30
Ciasto z ananasem i kaszą manną

Przepis

CIASTO Z KASZĄ MANNĄ I ANANASEM

Potrzeba jest matką wynalazku... mawiają :-) I tak było w tym przypadku... zabrałam się za pieczenie ciasta, a tu niemiła niespodzianka.... ktoś mi wykradł mąkę! Przecież były jeszcze 2kg, a tu końcóweczka! No taak... ale w międzyczasie piekłam bułki... i ciastka... i... wszystko się wyjaśniło :-( Zostałam więc bez mąki, za to z ochotą na upieczenie czegoś :-)

Zaczęły się więc poszukiwania przepisu na ciasto... bez mąki.

Wybór padł na ciasto brzoskwiniowe z kaszką manną, które znalazłam na blogu TUTAJ i TUTAJ.

Przepis lekko zmodyfikowałam wg własnego uznania i zamieszczam moją wersję tego bardzo smacznego ciasta :-) , które w smaku troszkę przypomina sernik.

Składniki na ciasto:

- 200 g mąki pszennej

- 1 jajko

- 1/2 szklanki cukru pudru

- 100 g zimnego posiekanego masła

Wszystkie składniki na ciasto szybko zagnieść, uformować w kulę, schładzać w lodówce na czas przygotowania wypełnienia.

Składniki na wypełnienie:

- 1/2szkl kaszy manny

- 1 opakowanie budyniu śmietankowego

- 1/2 szklanki cukru

- cukier waniliowy

- aromat waniliowy lub cytrynowy

- 250 g kwaśnej śmietany

- 3 jajka

- 500 ml mleka

- 1 puszka ananasów

- łyżka pokruszonych płatków migdałów - do posypania wierzchu ciasta

Wykonanie:

Ananasy osączyć z zalewy, pokroić w kostkę. Odlać 1/2 szklanki mleka i rozprowadzić w nim budyń i kasze manną. Resztę mleka zagotować z cukrem i cukrem waniliowym. Do wrzącego mleka wlać resztę mleka z budyniem i kaszą i mieszać energicznie, aby się nie przypaliło i nie zrobiły grudki. Gotować chwilę do zgęstnienia, przestudzić. Powstała masa z kaszki jest bardzo gęsta.

Jajka roztrzepać ze śmietaną, dodawać po trochu do wystudzonej kaszki i ubijać mikserem do momentu uzyskania gładkiej masy.. Na koniec dodać pokrojone ananasy i całość wymieszać. Tortownicę ok. 24 cm średnicy wysmarować masłem i obsypać bułką tartą. Naszym kruchym ciastem wyłożyć dno i boki, do połowy wysokości. Na to wylać masę. Wierzch posypać pokruszonymi płatkami migdałów.

Piec w temperaturze 175 st. C, przez 1 godzinę.

Przed podaniem schłodzić.