W tłusty czwartek obchodzimy wielkie święto łakomczuchów, a pączki kuszą wówczas na każdym kroku. Skąd wzięło się to święto i dlaczego jemy wtedy właśnie pączki? Sprawdź, kiedy wypada tłusty czwartek 2023!
Tłusty czwartek
Tłusty czwartek rozpoczyna wieńczący karnawał tłusty tydzień, czyli ostatni tydzień karnawału, określany także jako zapusty lub mięsopust. Tradycyjnie tego dnia zajadamy się słodkościami i nie liczymy kalorii. Szczególnym jego symbolem są w Polsce pączki, których według szacunkowych obliczeń zjadamy tego dnia około 100 milionów sztuk!
Kiedy wypada w 2023 roku?
Tłusty czwartek jest świętem ruchomym, a jego data uzależniona jest od świąt wielkanocnych. Ostatni czwartek przed Środą Popielcową wypada między 29 stycznia a 4 marca. W 2023 roku będzie świętowany 16 lutego.
Początki tradycji
Tradycja świętowania tłustym jedzeniem ostatniego dnia przed Wielkim Postem została zaczerpnięta od pogan. To właśnie w ten sposób, w czasach przedchrześcijańskich, żegnano zimę i przygotowywano się na nadejście wiosny.
Na wystawnych ucztach serwowano wówczas pieczone mięsa, chleb i wino. Wtedy też przygotowywano przekąskę, którą można uznać za pierwsze pączki. Był to rodzaj wytrawnego ciasta chlebowego nadziewanego mięsem, skwarkami lub słoniną.
Skąd popularność drożdżowych pączków?
Według źródeł historycznych, pączki to specjalność niemiecka i południowo-austriacka. W staropolskiej tradycji miały początkowo postać ciasta chlebowego smażonego na smalcu i nadziewane były słoniną lub kraszone skwarkami. Nazywano je pampuchami i spożywano jako dodatek do wódki.
Pączki z wytrawnych na słodkie przekształciły się w Polsce w wieku XVI, a ich kulisty pochodzi z XVIII wieku, gdy masowo zaczęto używać do wypieku drożdży, przez co ciasto stało się bardziej puszyste. Niektóre pączki miały wewnątrz orzech lub migdał, a osoba która go znalazła mogła liczyć na szczęście, dostatek i powodzenie.
Pączki na świecie
Ludzie z całego świata uwielbiają pączki, a w różnych krajach sposób przygotowania i nadziewania tych smakołyków jest zgoła odmienny. Te najpopularniejsze w Polsce to tzw. pączki berlińskie z jaśniejszym paskiem w najszerszym miejscu, nadziewane powidłami, czekoladą, adwokatem lub toffi, polane lukrem lub posypane cukrem pudrem.
W Ameryce najczęściej spotykane są tzw. donuty, czyli pączki z dziurką w środku, w Polsce nazywane „oponkami”. Innym przykładem, który króluje w Turcji, są małe kuleczki z drożdżowego ciasta z cukrowym syropem i miodem, które noszą nazwę lokma.