Przepis
Przepis pochodzi z książki Anny Starmach "Pyszne 25. Nowa porcja przepisów".
Składniki:
1 podwójna pierś z kurczaka
1 brokuł
200 g ryżu
3 marchewki
1 cebula
2 ząbki czosnku
50 ml wody
100 g żółtego sera
1 łyżka sosu sojowego
rozmaryn, tymianek
sól, pieprz
Pierś kurczaka umyć, oczyścić z błon i pokroić w kostkę. Doprawić solą, pieprzem i ziołami. Smażyć na rozgrzanej patelni około 5-7 minut (nie zbyt długo, aby mięso nie było suche).
Brokuł podzielić na małe różyczki, wrzucić do osolonego wrzątku i gotować ok. 3 minut. Ryż ugotować wg instrukcji na opakowaniu.
Na patelni rozgrzać łyżkę oliwy. Wrzucić pokrojoną w drobną kostkę cebulę i posiekane ząbki czosnku. Dodać startą na tarce o grubych oczkach marchewkę, wodę i sos sojowy. Dusić przez 10 minut.
Gotowe warzywa wymieszać z ugotowanym ryżem. Ułożyć na dnie naczynia żaroodpornego. Na wierzchu ułożyć kurczaka i brokuły. Posypać startym serem.
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200oC (termoobieg) na 5-10 minut, do roztopienia się sera.
Smacznego :)