Przepis
3 jaja
1 łyżka masła
1/2 łyżki śmietany
kilka szczypiorków
1 łyżka oliwy
1 gałązka pomidorków koktajlowych
2 duże pieczarki (wg Gordona same kapelusze)
sól i pieprz świeżo mielony
2-3 kromki chleba
Przygotowanie jajecznicy Gordona Ramsaya:
Na patelnię wlewamy oliwę, dajemy pieczarki w całości (kapeluszem do góry), które doprawiamy sola i pieprzem oraz kładziemy gałązkę pomidorków. Następnie zostawiamy na małym ogniu na cały czas przyrządzania jajecznicy. Do rondelka wbijamy jajka i dodajemy masło. Stawiamy na dużym ogniu i zaczynamy mieszać, od tego momentu jajecznicę mieszamy cały czas zdejmując garnek z palnika wtedy, gdy jajka zaczynają lekko gęstnieć i po chwili znów wstawiamy na ogień. Cały proces powtarzamy 3-4 razy. Jajecznica będzie gotowa, kiedy delikatnie się zetnie i będzie puszysta. Na koniec zdejmujemy z rondel z ognia, dodajemy śmietanę, pokrojony drobno szczypiorek oraz sól i pieprz. Jajecznicę podajemy na chlebie lub grzankach w towarzystwie pieczarek i pomidorków koktajlowych.
Smacznego!!!
Źródło: http://oobzarciuch.blogspot.com/2014/05/jajecznica-wedug-gordona-ramsaya.html