Jajecznica według Gordona Ramsaya

Krzysztof
Śniadania
15.05.2014 13:33
Jajecznica według Gordona Ramsaya

Przepis

3 jaja

1 łyżka masła

1/2 łyżki śmietany

kilka szczypiorków

1 łyżka oliwy

1 gałązka pomidorków koktajlowych

2 duże pieczarki (wg Gordona same kapelusze)

sól i pieprz świeżo mielony

2-3 kromki chleba

Przygotowanie jajecznicy Gordona Ramsaya:

Na patelnię wlewamy oliwę, dajemy pieczarki w całości (kapeluszem do góry), które doprawiamy sola i pieprzem oraz kładziemy gałązkę pomidorków. Następnie zostawiamy na małym ogniu na cały czas przyrządzania jajecznicy. Do rondelka wbijamy jajka i dodajemy masło. Stawiamy na dużym ogniu i zaczynamy mieszać, od tego momentu jajecznicę mieszamy cały czas zdejmując garnek z palnika wtedy, gdy jajka zaczynają lekko gęstnieć i po chwili znów wstawiamy na ogień. Cały proces powtarzamy 3-4 razy. Jajecznica będzie gotowa, kiedy delikatnie się zetnie i będzie puszysta. Na koniec zdejmujemy z rondel z ognia, dodajemy śmietanę, pokrojony drobno szczypiorek oraz sól i pieprz. Jajecznicę podajemy na chlebie lub grzankach w towarzystwie pieczarek i pomidorków koktajlowych.

Smacznego!!!

Źródło: http://oobzarciuch.blogspot.com/2014/05/jajecznica-wedug-gordona-ramsaya.html