Otrębowe ciasto ze śliwkami

Ewelina
Ciasta
22.08.2014 9:46
Otrębowe ciasto ze śliwkami

Przepis

Otrębowe ciasto ze śliwkami

Do tego ciasta dodałam tylko łyżkę cukru bo śliwki takie słodkie, że byłoby przesłodzone.

1 szklanka pszennych otrąb - u mnie Dobra kaloria. Lubię je bo są bardzo lekkie.

1 szklanka mąki

4 jajka w pokojowej temperaturze

ok 1 kg śliwek

1 łyżeczka proszku do pieczenia

cynamon

płatki migdałowe

Oddziel żółtka od białek. Białka ubij na sztywno ze szczyptą soli. Jeśli twoje śliwki nie są słodkie lub lubisz słodkie ciasta, do białek na koniec ubijania dodaj bardzo miałki cukier ok 3 łyżek stołowych. Dadaj żółtka. Przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia a na koniec otręby. Ciasto wylej na blachę ułóż śliwki skórką do dołu, posyp migdałami. Wierzch posyp cynamonem. Piecz w 170 stopniach 40 minut. W dołek po pestce można włożyć ulubioną konfiturę może kwaśną dla złamania smaku.