Kulinaria

schab z suszonymi owocami

Ewa

March 26, 2015, 5:57 a.m.

schab z suszonymi owocami

Składniki

1 kg schabu bez kości

150 gramów suszonych śliwek

100 gramów moreli suszonych

sól

pomada miodowa:

2 łyżki oleju

2 łyżki miodu

1 łyżeczka sosu sojowego ciemnego

2 - 3 szczypty mielonego pieprzu (optymalnie białego)

Przepis

Schab dokładnie umyć, osuszyć. Naciąć go wzdłuż na głębokość około 1,5 cm w pięciu rzędach.

Posolić dokładnie i dość obficie (również w bruzdach).

Następnie wycięcia wypełnić śliwkami i morelami, naprzemiennie - rządek śliwek, potem rządek moreli itd. Morele z racji swej wielkości będą zagłębione w 3/4, śliwki praktycznie całe.

Schab zawinąć ściśle w folię aluminiową i włożyć do lodówki na 24 godziny.

Po tym czasie przygotować pomadę, miód, olej, sos sojowy i pieprz wymieszać dokładnie w miseczce, odstawić na 15 minut.

Następnie obficie posmarować mięso.

Związać bawełnianym sznureczkiem dość ściśle tak, by mięso zachowało swój kształt.

UWAGA: Nić ma przechodzić na owocach, a nie pomiędzy nimi. Zapobiegnie to "rozlewaniu się" mięsa na boki.

Posmarowany schab zawinąć w folię aluminiową.

Włożyć do szerokiego naczynia żaroodpornego, na którego dnie będzie woda.

Piec około 50 minut w temperaturze 190 stopni (funkcja grzania góra - dół, bez termoobiegu, na środkowym poziomie), następnie zmniejszyć temperaturę do 170 stopni, rozchylić folię z góry i piec jeszcze około 20 minut by mięso z wierzchu lekko się przypiekło.

Kiedy schab całkiem ostygnie dopiero wtedy odwijamy sznurek, gotowe.