Składniki
1 kg schabu bez kości
150 gramów suszonych śliwek
100 gramów moreli suszonych
sól
pomada miodowa:
2 łyżki oleju
2 łyżki miodu
1 łyżeczka sosu sojowego ciemnego
2 - 3 szczypty mielonego pieprzu (optymalnie białego)
Przepis
Schab dokładnie umyć, osuszyć. Naciąć go wzdłuż na głębokość około 1,5 cm w pięciu rzędach.
Posolić dokładnie i dość obficie (również w bruzdach).
Następnie wycięcia wypełnić śliwkami i morelami, naprzemiennie - rządek śliwek, potem rządek moreli itd. Morele z racji swej wielkości będą zagłębione w 3/4, śliwki praktycznie całe.
Schab zawinąć ściśle w folię aluminiową i włożyć do lodówki na 24 godziny.
Po tym czasie przygotować pomadę, miód, olej, sos sojowy i pieprz wymieszać dokładnie w miseczce, odstawić na 15 minut.
Następnie obficie posmarować mięso.
Związać bawełnianym sznureczkiem dość ściśle tak, by mięso zachowało swój kształt.
UWAGA: Nić ma przechodzić na owocach, a nie pomiędzy nimi. Zapobiegnie to "rozlewaniu się" mięsa na boki.
Posmarowany schab zawinąć w folię aluminiową.
Włożyć do szerokiego naczynia żaroodpornego, na którego dnie będzie woda.
Piec około 50 minut w temperaturze 190 stopni (funkcja grzania góra - dół, bez termoobiegu, na środkowym poziomie), następnie zmniejszyć temperaturę do 170 stopni, rozchylić folię z góry i piec jeszcze około 20 minut by mięso z wierzchu lekko się przypiekło.
Kiedy schab całkiem ostygnie dopiero wtedy odwijamy sznurek, gotowe.