Błyskawiczny chłodnik na jogurcie

Ewelina
Zupy
15.08.2014 17:49
Błyskawiczny chłodnik na jogurcie

Przepis

Błyskawiczny chłodnik z burakówna jogurcie

Składniki:

słoik marynowanych buraków w wiórkach

1 duży jogurt naturalny

3 małe zabki czosnku

1 mały ogórek szklarniowy

1,5 – 2 łyżek cukru

sól i pieprz do smaku

1,5-2 łyżek octu winnego

Wykonanie:

Do miski przekładamy marynowane buraki w wiórkach wraz z zalewą, dodajemy starte na tarce o bardzo drobnych oczkach ząbki czosnku oraz ogórek starty na grubych oczkach. Przyprawiamy solą i pieprzem, cukrem oraz octem winnym. Odstawiamy na 10 minut do lodówki. Po tym czasie, dodajemy jogurt naturalny oraz drobno pokrojony koperek , łączymy z pozostałymi składnikami i jeśli zachodzi taka potrzeba znów doprawiamy. Chłodnik powinien mieć smak słodko-kwaśny. Możemy go serwować z ugotowanym jajkiem. Najlepiej smakuje bardzo schłodzony.