Przepis
Błyskawiczny chłodnik z burakówna jogurcie
Składniki:
słoik marynowanych buraków w wiórkach
1 duży jogurt naturalny
3 małe zabki czosnku
1 mały ogórek szklarniowy
1,5 – 2 łyżek cukru
sól i pieprz do smaku
1,5-2 łyżek octu winnego
Wykonanie:
Do miski przekładamy marynowane buraki w wiórkach wraz z zalewą, dodajemy starte na tarce o bardzo drobnych oczkach ząbki czosnku oraz ogórek starty na grubych oczkach. Przyprawiamy solą i pieprzem, cukrem oraz octem winnym. Odstawiamy na 10 minut do lodówki. Po tym czasie, dodajemy jogurt naturalny oraz drobno pokrojony koperek , łączymy z pozostałymi składnikami i jeśli zachodzi taka potrzeba znów doprawiamy. Chłodnik powinien mieć smak słodko-kwaśny. Możemy go serwować z ugotowanym jajkiem. Najlepiej smakuje bardzo schłodzony.