Chłodnik z buraków na jogurcie greckim

Krzysztof
17.07.2014 13:17
Chłodnik z buraków na jogurcie greckim

Przepis

Składniki na 5 osób:

5 średnich buraków

1 duży pęczek koperku

5 ząbków czosnku (polskiego- fioletowy)

3 opakowania jogurtu greckiego

4 łyżki brązowego cukru

Sól, pieprz do smaku

3- 4 łyżki octu

Przygotowanie:

Buraki umyć i ugotować w wodzie. Po ostudzeniu obrać ze skórki, pokroić na mniejsze części i zmiksować blenderem na gładko (jeśli sprzęt sobie nie radzi można dodać odrobinę przegotowanej wody). Do papki z buraków dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, posiekany koperek, sól, pieprz, brązowy cukier, ocet. Całość wymieszać z jogurtem greckim. Przed podaniem schłodzić w lodówce.