Składniki
1 ćwiartka z kurczaka
2 skrzydełka
3/4 koncentratu pomidorowego
2 litry wody
1 cebula
2 marchewki
1 pietruszka
1/2 selera
2 liście laurowe
4 ziarenka ziela angielskiego
5-6 ziarenek pieprzu
sól do smaku
natka pietruszki
ponadto
250 gram ryżu basmati 1 litr wody 1 1/2 łyżka soli
Przepis
Mięso myjemy , przekładamy do garnka zalewamy wodą , dodajemy wszystkie przyprawy , solimy jedną łyżką i stawiamy na małym ogniu. Warzywa obieramy , kroimy w paski ( cebulę nie kroimy ) i dodajemy do zupy. Gotujemy ok 1 godziny , po czym dodajemy koncentrat , mieszamy i podgrzewamy jeszcze 5 minut. W razie konieczności doprawiamy do smaku solą i pieprzem ewentualnie 1/2 małą łyżeczką cukru.
Podczas gotowania się bulionu przygotowujemy ryż. Ja używam basmati pakowany po 500 gram ( nie ekspresowy w torebeczkach )
Do garnka wlewamy wodę, wsypujemy ryż , sól i gotujemy na średnim ogniu od czasu do czasu mieszając. Po zagotowaniu się wody ryż gotujemy ok 8-10 minut. Cedzimy i hartujemy zimna wodą.
Sposób podania :
Nakładamy na talerzu kilka łyżek ryżu i zalewamy zupa pomidorową i posypujemy zieloną natką pietruszki.