zupa pomidorwa z ryżem

Anna
Zupy
16.03.2016 9:06
zupa pomidorwa z ryżem

Składniki

1 ćwiartka z kurczaka

2 skrzydełka

3/4 koncentratu pomidorowego

2 litry wody

1 cebula

2 marchewki

1 pietruszka

1/2 selera

2 liście laurowe

4 ziarenka ziela angielskiego

5-6 ziarenek pieprzu

sól do smaku

natka pietruszki

ponadto

250 gram ryżu basmati 1 litr wody 1 1/2 łyżka soli

Przepis

Mięso myjemy , przekładamy do garnka zalewamy wodą , dodajemy wszystkie przyprawy , solimy jedną łyżką i stawiamy na małym ogniu. Warzywa obieramy , kroimy w paski ( cebulę nie kroimy ) i dodajemy do zupy. Gotujemy ok 1 godziny , po czym dodajemy koncentrat , mieszamy i podgrzewamy jeszcze 5 minut. W razie konieczności doprawiamy do smaku solą i pieprzem ewentualnie 1/2 małą łyżeczką cukru.

Podczas gotowania się bulionu przygotowujemy ryż. Ja używam basmati pakowany po 500 gram ( nie ekspresowy w torebeczkach )

Do garnka wlewamy wodę, wsypujemy ryż , sól i gotujemy na średnim ogniu od czasu do czasu mieszając. Po zagotowaniu się wody ryż gotujemy ok 8-10 minut. Cedzimy i hartujemy zimna wodą.

Sposób podania :

Nakładamy na talerzu kilka łyżek ryżu i zalewamy zupa pomidorową i posypujemy zieloną natką pietruszki.