Zapiekanka z fasolki szparagowej

Krzysztof
Zapiekanki
12.08.2014 16:06
Zapiekanka z fasolki szparagowej

Przepis

Składniki:

0,5 kg żółtej fasolki szparagowej,

0,5 kg zielonej fasolki szparagowej,

4 cebule,

4 ząbki czosnku,

25 dag sera żółtego,

100-200g szynki szwarcwaldzkiej,

2 łyżki masła,

4 łyżki oliwy,

pęczek pietruszki,

sól, pieprz.

Fasolkę gotujemy w osolonej wodzie przez ok. 15-20 minut. Musi być lekko chrupka. W międzyczasie cebulę kroimy na plasterki i smażymy na oliwie na rumiano, a ser ścieramy na dużych oczkach. Fasolkę odcedzamy i przelewamy zimną wodą. Dodajemy do fasolki przesmażoną cebulę, przeciśnięty przez praskę czosnek, łyżkę miękkiego masła, szynkę pokrojoną w paseczki oraz połowę startego sera. Wszystko delikatnie ze sobą mieszamy. Całość przekładamy do naczynia wysmarowanego masłem oraz posypujemy drugą połową startego sera żółtego. Zapiekamy w nagrzanym piekarniku w temperaturze 180°C przez 30 minut. Podajemy posiekaną zieloną pietruszką.