Przepis
Bardzo szybka i smaczna zupka - krem z kukurydzy. Moje dziecko mówiło mi o niej już chwilę, bo za kukurydzą przepada, ja też. W końcu musieliśmy zrobić coś na szybko i zrobiliśmy właśnie tą. Ja dodałam do niej kostkę rosołową, bo na gotowanie bulionu nie miałam czasu, ale jak najbardziej jest on wskazany. Z warzyw można dodać to na co ma się ochotę. Ja miałam w domu marchewki i ziemniaki to dodałam tylko to i jeszcze czosnek. Na pewno idealnie pasowałby seler, ale u mnie wtedy brak. Z przypraw tylko kurkuma, bo zupa miała tak dobry smak, że więcej jej nie przyprawiałam.
Składniki na 5 porcji:
1 duża marchewka
2 ziemniaki
1 ząbek czosnku
2 puszki kukurydzy
kurkuma
kostka rosołowa warzywna
około 1 litro wody
Do garnka wlać wodę, dodać pokrojoną marchewkę, obrane i pokrojone ziemniaki, oraz czosnek przepuszczony przez praskę. Jak warzywa będą miękkie dodajemy odsączoną kukurydzę i jeszcze chwilę gotujemy. Gotową zupę blenderujemy, doprawiamy kurkumą i ewentualnie solą, pieprzem. U mnie podane z grzankami.