Krem z kukurydzy

Ewelina
Zupy
13.08.2014 8:45
Krem z kukurydzy

Przepis

Bardzo szybka i smaczna zupka - krem z kukurydzy. Moje dziecko mówiło mi o niej już chwilę, bo za kukurydzą przepada, ja też. W końcu musieliśmy zrobić coś na szybko i zrobiliśmy właśnie tą. Ja dodałam do niej kostkę rosołową, bo na gotowanie bulionu nie miałam czasu, ale jak najbardziej jest on wskazany. Z warzyw można dodać to na co ma się ochotę. Ja miałam w domu marchewki i ziemniaki to dodałam tylko to i jeszcze czosnek. Na pewno idealnie pasowałby seler, ale u mnie wtedy brak. Z przypraw tylko kurkuma, bo zupa miała tak dobry smak, że więcej jej nie przyprawiałam.

Składniki na 5 porcji:

1 duża marchewka

2 ziemniaki

1 ząbek czosnku

2 puszki kukurydzy

kurkuma

kostka rosołowa warzywna

około 1 litro wody

Do garnka wlać wodę, dodać pokrojoną marchewkę, obrane i pokrojone ziemniaki, oraz czosnek przepuszczony przez praskę. Jak warzywa będą miękkie dodajemy odsączoną kukurydzę i jeszcze chwilę gotujemy. Gotową zupę blenderujemy, doprawiamy kurkumą i ewentualnie solą, pieprzem. U mnie podane z grzankami.