Kto z nas nie lubi czekolady? Oprócz tego, że pysznie smakuje, poprawia humor, naukowcy udowodnili, że może mieć także pozytywny wpływ na nasze zdrowie. Każdego dnia jedz kostkę gorzkiej czekolady, a Twój organizm Ci za to podziękuje!
Dlaczego każdego dnia warto jeść kostkę czekolady?
Jeśli lubisz czekoladę, mamy dla Ciebie dobrą wiadomość. Naukowcy udowodnili, że oprócz tego, że ma wspaniały smak i poprawia humor, to może przynosić wiele korzyści dla zdrowia. Każdego dnia jedz kostkę gorzkiej czekolady, a Twój organizm Ci za to podziękuje!
Czekolada ma wiele cennych właściwości:
- Czekolada dzięki zawartości substancji teobrominy, zwiększa wydzielanie serotoniny- hormonu szczęścia, a także adrenaliny. To udowodnione, że poprawia nastrój i humor.
- Badania opublikowane w "Journal of Proteome Research", wskazują, że jedzenie 40 gramów gorzkiej czekolady dziennie, przez dwa tygodnie może pomóc obniżyć poziom hormonów stresu, takich jak kortyzol.
- Jej regularne jedzenie pomaga się zrelaksować, niweluje zmęczenie, zdenerwowanie i stres.
- Warto wiedzieć, że czekolada to znany od wieków afrodyzjak. Znajdują się w niej duże ilości peniletylaminy (PEA), hormonu zwanego molekułą miłości. Hormon ten wytwarzany jest także przez organizm, w momencie podniecenia seksualnego.
- Znajdujące się w czekoladzie kakao jest bogate w polifenole, czyli związki, które działają antyoksydacyjnie i zapobiegają namnażaniu się wolnych rodników.
- Czekolada ma działanie przeciwutleniające i przeciwzapalne. Badania opublikowane w „The American Journal of Clinical Nutrition" wykazują, że spożywanie ciemnej czekolady z umiarem może wpłynąć na naprawę komórek uszkodzonych stanem zapalnym.
- Według naukowców czekolada wspiera układ pokarmowy. Polifenole kakaowe zawarte w ciemnej czekoladzie są związane ze wzrostem bakterii probiotycznych w jelitach.
- Spożywanie czekolady pozytywnie wpływa na pracę serca. Gorzka czekolada może zwiększać stężenie dobrego cholesterolu we krwi. Korzystnie wpływa także na ciśnienie tętnicze.
- Udowodniono, że spożywanie czekolady wiąże się ze zmniejszonym ryzykiem występowania choroby wieńcowej, udaru mózgu i cukrzycy.
Jedz czekoladę, ale w umiarze!
Pamiętaj, jedzenie czekolady w nadmiarze nie jest zdrowe. Czekolada jest kaloryczna i jej nadmiar może spowodować szybkie tycie i prowadzić do otyłości. Na dodatek zbyt duża zawartość cukru, może doprowadzić do rozwijania się cukrzycy typu drugiego. Dlatego warto jeść gorzką czekoladę, ale w ograniczonych ilościach!