Banany to jedne z najpopularniejszych owoców na świecie. W Polsce jedzone są każdego dnia przez miliony osób ze względu na swój świetny smak. Warto też spojrzeć na ten owoc pod kątem naszego zdrowia i dowiedzieć się, jakie korzyści może przynieść nam codzienne jedzenie bananów?
Po pierwsze, niższe ciśnienie krwi
Zawarte w bananach duże ilości potasu pozytywnie wpływają na obniżenie i regulację ciśnienia krwi. Nadciśnienie tętnicze to obecnie jedno z największych zagrożeń zdrowotnych współczesnej cywilizacji. Jeden średniej wielkości banan pokrywa około 12% dziennego zapotrzebowania organizmu na potas.
Po drugie, lepsze trawienie
Dieta bogata w błonnik pokarmowy przynosi ludzkiemu układowi trawiennemu wiele korzyści. Przede wszystkim błonnik powoduje uczucie sytości i usprawnia pracę jelit, dzięki czemu lepiej trawimy spożyte pokarmy. Banany są bardzo bogate w błonnik, jeden średniej wielkości banan to około 12% dziennego zapotrzebowania organizmu na ten składnik diety
Po trzecie, działanie przeciwrakowe
Zawarty w bananach błonnik pokarmowe i duże pokłady witaminy C mają dobroczynne działanie, które sprzyja profilaktyce przeciwnowotworowej.
Po czwarte, to świetna alternatywa dla napojów dla sportowców
Jeżeli szukasz czegoś bardziej naturalnego niż sztucznie produkowane napoje dla sportowców, banany będą strzałem w dziesiątkę! Badania przeprowadzone w Stanach Zjednoczonych dowodzą, że jedzenie bananów przed lub w czasie treningów poprawiają wyniki tak samo dobrze jak specjalistyczne napoje dla sportowców. Zawarte w owocach węglowodany szybko uwalniają duże pokłady energii. To nie tylko naturalna siła z roślin, ale także odciążenie dla portfela!
Po piąte, silniejsze kości
Zawarty w bananach potas ma też inne pozytywne działanie oprócz obniżania ciśnienia krwi. Odpowiednie ilości potasu dostarczone do organizmu zapobiegają rozwojowi osteoporozy i redukują w wyraźnym stopniu utratę masy tkanki kostnej.
Po szóste, sama przyjemność
Banany to nie tylko panaceum na wiele dolegliwości zdrowotnych. To przede wszystkim suplement, który będziemy przyjmować z przyjemnością! Owoce te mają wiele zastosowań, od ciast i wypieków po owocowe szejki z dodatkiem zielonych warzyw. Można je jeść także na surowo! Kupując banany pamiętaj o tym, aby wybierać te owoce, które mają dobrze wybarwioną skórkę. Te z małymi, brązowymi kropkami będą najdojrzalsze i najsłodsze.