Jogurtowiec grecki light z porzeczkami

Krzysztof
Ciasta
15.07.2014 7:19
Jogurtowiec grecki light z porzeczkami

Przepis

Składniki (tortownica o średnicy 22-24cm)

ok. 1kg sera greckiego light (3 pojemniki po 340g)

1 łyżeczka ekstraktu waniliowego

5 łyżek cukru pudru (zdrowiej będzie dodać syrop klonowy, ewentualnie miód)

5 czubatych łyżeczek żelatyny + 4 łyżki zimnej wody

2 galaretki truskawkowe + 2,5 szklanki wrzątku

500g czerwonej porzeczki

Wykonanie:

Żelatynę zalewamy 4 łyżkami zimnej wody i odstawiamy do spęcznienia.

Zawartośc 2 galaretek łączymy z 2,5 szklanki wrzątku, mieszamy, aż całkowicie się rozpuści i odstawiamy do wystygnięcia.

Porzeczki oddzielamy od gałązek, myjemy i osuszamy. Kilka gałązek zostawiamy do dekoracji.

Spęczniałą żelatynę zalewamy 5-6 łyżkami wrzątku i mieszamy, aż całość się rozpuści,a następnie odstawiamy, by żelatyna przestygła.

Jogurt łączymy z ekstraktem waniliowym, cukrem pudrem (syropem klonowym bądź miodem), mieszamy, aż wszystkie składniki się połączą. Jogurt powinien być bardzo słodki, gdyż w połączeniu z kwaśnymi porzeczkami stanie się mdły – dlatego też, spróbujmy i jeśli masa jogurtowa wydaje się mało słodka, dodajmy jeszcze trochę cukru.

Masę jogurtową łączymy z żelatyną i wykładamy do tortownicy jej połowę , następnie układamy warstwę porzeczek, przykrywamy pozostałą masą jogurtową i znów na wierzch wykładamy warstwę porzeczek. Odstawiamy do lodówki, by masa stężała. Gdy ciasto jogurtowe jest już sztywne, wykładamy pozostałe porzeczki i delikatnie, za pomocą łyżki wylewamy galaretkę. Odstawiamy do stężenia. Pyszny jogurtowiec gotowy :)