Czy kawę powinno się zalewać wrzątkiem?

Katarzyna
Poradnik
09.02.2022 22:30
Czy kawę powinno się zalewać wrzątkiem?

Kawa to napój, bez którego większość z nas nie wyobraża sobie poranków. Jaką wodą powinno się ją zalewać, aby była najsmaczniejsza? Podpowiadamy!

Zdjęcie Jaka woda zalewać kawę? #1

Śniadanie z kawą

Wiele osób na pierwsze śniadanie zjada coś lekkiego i popija je kawą. Napój ten posiada kofeinę, które pobudza organizm do działania oraz dodaje nam energii. Dzięki niemu jesteśmy w stanie "odgonić” resztki snu i z energią udać się do pracy. Bardzo często w ciągu dnia pijemy kolejną kawę lub raczymy się nią na podwieczorek. Jaką wodą jednak powinno się nią zalać, aby kawa była aromatyczna?

Zdanie baristów

Baryści wiedzą, że to jak ciepłą wodą zalewamy kawę, ma ogromne znaczenie. Czynność ta wpływa na jej smak i aromat oraz poziom gorzkości. Osoby zawodowo parzący kawę mają jednak pod ręką specjalne urządzenia, które rzadko posiadamy w domowym zaciszu. Można sobie jednak z tym łatwo poradzić poprzez zastosowanie naszych rad.

Zalewanie kawy wrzątkiem 

Okazuje się, że zalewanie kawy wrzątkiem wcale nie sprawi, że lepiej się ona zaparzy. Robi tak jednak większość osób, co powoduje, że zamiast aromatycznej kawy przyrządzamy gorzki napój. Nie powinno się zalewać kawy wodą zaraz po przegotowaniu, która ma około 100 stopni Celsjusza. To powoduje bowiem, że smak ziaren zostaje zdegradowany, a one same za szybko się wypalają, co powoduje, że kawa jest gorzka.

Zdjęcie Jaka woda zalewać kawę? #2

Odpowiednia temperatura

Według specjalistów kawę powinno zalewać się wodą o temperaturze od 88 do 94 stopni Celsjusza. Można w większości sklepów z produktami kuchennymi kupić mały termometr, który pomoże określić odpowiednią temperaturę wody. Co więcej, na smak kawy ma wpływ również stopień zmielenia ziaren. Im drobniej będą one zmielone, tym więcej smaku „wyciągniemy” z nich.

Ciekawostki

Dziś możemy delektować się różnego rodzaju kawami, ponieważ mamy ich wiele. Kawę można przyrządzić z dodatkiem cukru, mleka, różnych przypraw czy bitej śmietany. Zwykła mała czarna, café crema, cappuccino czy latte macchiato to tylko niektóre z naparów, jakie można przyrządzić z ziaren kawy. Włosi piją cappuccino np. z rana, a w Hiszpanii kawę piją nawet w nocy. W Indii natomiast słodzi się kawę, tylko za pomocą cukru nierafinowanego.