Wiesz, że w domowych warunkach możesz sama profesjonalnie przygotować przepyszną kawę? Jeśli masz zaparzacz z tłokiem, czyli francuską prasę do kawy oraz dobrą kawę, zrobisz sobie filiżankę aromatycznego naparu. Musisz tylko poznać zasady obsługi takiego ekspresiku.
Zaparzacz do kawy typu french press to szklany, ręczny dzbanek przeznaczony do zaparzania kawy bez fusów. Taki zaparzacz to niedrogi i bardzo ekonomiczny sposób, aby cieszyć się doskonałą kawą.
Parzenie idealnej kawy w zaparzarzu
- Zdejmij tłok (górną część z uchwytem).
- Na dno dzbanka wsyp 1 łyżeczki kawy (na filiżankę). Jeśli lubisz mocniejszą kawę, nasyp półtora lub dwie łyżeczki kawy. Wszystko zależy od Twoich upodobań.
- Wlej do dzbanka gorącą, przegotowaną wodę, tylko uwaga! – nie taką zaraz po przegotowaniu. Zalanie kawy wrzątkiem sprawi, że będzie ona miała gorzkawy posmak. Dlatego po zagotowaniu wody odczekaj ok. 2 minuty i dopiero wlej do dzbanka wodę.
- Zamieszaj napar kilkakrotnie, najlepiej bambusową pałeczką lub cienką drewnianą łyżką (metalowy nóż lub łyżka mogą stłuc gorące szkło). Na wierzchu zauważysz piankę, to dobrze.
- Załóż na dzbanek tłok, ale nie naciskaj go od razu. Niech kawa parzy się tak 3 minuty.
- Teraz równomiernie i powoli naciskaj na tłok do samego dołu. Nie używaj w tej czynności siły, ponieważ gorąca ciecz może wylać się z dzbanka i Cię poparzyć.
- Gdy tłok znajduje się na dole, nalej sobie napar do filiżanki lub ulubionego kubka. Smacznej kawy!
Wiedziałaś, że możesz też użyć prasy francuskiej do parzenia herbaty liściastej? Spróbuj!