Jaki rodzaj mięsa wybrać do gołąbków?

Katarzyna
Poradnik
10.02.2022 22:15
Jaki rodzaj mięsa wybrać do gołąbków?

Gołąbki to jedna z potraw, która chętnie jest przygotowywana w polskiej kuchni. Co zrobić, aby gołąbkiwyszły miękkie i soczyste? Podpowiadamy!

Zdjęcie Jaki rodzaj mięsa wybrać do gołąbków? #1

Gołąbki 

Gołąbki można przygotować na kilka różnych sposobów. Mogą być faszerowane mięsem mielonym, grzybami czy kaszą. Sekret dobrych gołąbków tkwi w dobrze wybranym mięsie oraz odpowiednim przygotowaniu kapusty. Użycie zbyt chudego mięsa do gołąbków sprawi, że będą one suche i twarde. Przygotowanie smacznych gołąbków nie jest trudnym procesem, jednak wymaga trochę pracy. Warto również poznać kilka trików, które usprawnią i przyśpieszą cały proces. Do gołąbków potrzebne jest mięso wieprzowe, ryż, kapusta oraz przyprawy.

Najlepsze mięso do gołąbków 

Według kucharzy najlepszym mięsem do gołąbków jest to z rodzaju tłuściejszych. Do przygotowania gołąbków nie powinno się używać chudego mięsa, ponieważ sprawi ono, że farsz będzie twardy i suchy. Dzięki tłuszczu zawartemu w mięsie gołąbek będzie soczysty i delikatny, jak również smaczny i aromatyczny.

Zdjęcie Jaki rodzaj mięsa wybrać do gołąbków? #2

Mięso z łopatki lub karkówki

Na gołąbki najlepiej jest więc użyć mięsa z łopatki lub karkówki, które należą do tych tłuściejszych. Nie warto na gołąbki kupować schabu czy szynki wieprzowej. Zamiast iść na łatwiznę i kupować mielone mięso, lepiej jest zmielić je samemu w domu, ponieważ masz pewność, co się w nim znajduje. Jeśli masz pod ręką tylko chude mięso, to możesz do niego dodać trochę smalcu lub słoniny, które nie zmienią zbyt drastycznie smaku potrawy.

Gotowanie ryżu na gołąbki

Jednym ze składników gołąbków jest również ryż. Większość z nas gotuje ryż na al dente, czyli lekko twardy, z nadzieją, że dojdzie on później podczas pieczenia. Jest to błąd, ponieważ nie zawsze ryż będzie miał wystarczająco wody podczas pieczenia, aby ją wchłonąć i zmięknąć. Najlepiej jest więc ugotować go na miękko w osolonej wodzie przy proporcji szklanka ryżu na dwie szklanki wody. Gotować ryż należy pod przykryciem do czasu, aż wchłonie całą wodę.

Zdjęcie Jaki rodzaj mięsa wybrać do gołąbków? #3

Mieszanie składników

Ugotowany i zimny ryż powinno się mieszać dopiero z zimnym usmażonym mięsem. Mieszkanie tych dwóch składników na ciepło sprawi, że zrobi się ciasto i zbita masa, która po upieczeniu będzie niesmaczna. Podczas robienia gołąbków trzeba uważać z dodawaniem przypraw, ponieważ po ich upieczeniu mogą być zbyt mocno przyprawione, czego nie wyczuje się od razu po dodaniu przypraw.