70% odporności pochodzi z brzucha, dlatego tak ważne jest, aby każdego dnia dbać o swoją florę bakteryjną. Poznaj skuteczne metody, żeby zadbać o swoje jelita. Dowiedz się, jakie produkty warto jeść, aby nie chorować.
Kilka słów o florze bakteryjnej
Florę bakteryjną w jelitach tworzą bakterie, które żyją z nami w korzystnej symbiozie. Wspierają funkcjonowanie układu pokarmowego, odpornościowego, a nawet nerwowego. W zamian za to my zapewniamy im sprzyjające środowisko do życia i rozmnażania.
Odporność pochodzi z jelit!
Już Hipokrates twierdził, że wszystkie choroby mają swój początek w jelitach. Naukowcy udowodnili, że aż 70% odporności pochodzi z brzucha. Z tego powodu dbanie o swoją florę bakteryjną każdego dnia jest tak ważne! Dowiedz się, jak zadbać najlepiej o swoje jelita.
Jak dbać o swoją florę bakteryjną każdego dnia?
Czasem flora bakteryjna w jelitach wymaga specjalnego wsparcia. Zwłaszcza, jeśli układ pokarmowy jest obciążony, na przykład przez zatrucie, biegunkę, zaparcia, alergie, czy stosowanie antybiotyków.
Poznaj produkty, których spożycie znacznie wzmocni naszą odporność i ochroni nas przed chorobami wirusowymi. Dowiedz się, jak zadbać o swoje jelita.
Domowe sposoby na odbudowanie mikroflory jelitowej
Pewne produkty pozwolą odbudować florę bakteryjną w jelitach. Należą do nich m.in. produkty pro- i prebiotyczne oraz błonnik.
Prebiotyki
Według Światowej Organizacji Zdrowia, prebiotyki to „żywe drobnoustroje, które podane w odpowiedniej ilości wywierają korzystny wpływ na zdrowie gospodarza”. Prebiotyki produkują kwas mlekowy i są elementem naturalnej flory bakteryjnej w jelitach.
Należą do nich produkty bogate w bakterie kwasu mlekowego- Lactobacillus sp. Możemy je znaleźć fermentowanych przetworach mlecznych, takich jak: jogurt, maślanka, zsiadłe mleko czy kefir. Zawarte są też w kiszonkach: kapuście kiszonej, ogórkach kiszonych i kwasie chlebowym.
Z kolei produkty o właściwościach prebiotycznych to czosnek, cebula, por, szparagi, pomidory, cykoria, banany, aloes, siemię lniane, jęczmień, owies i rośliny strączkowe.
Błonnik
Błonnik pokarmowy, a dokładniej takie substancje, jak pektyny i ligniny, przyspieszają trawienie i przeciwdziałają zaparciom. Oprócz tego zmniejszają ryzyko wystąpienia nowotworów jelita grubego i wpływają na zmniejszenie stężenia cholesterolu we krwi.
Głównym źródłem błonnika w diecie są produkty zbożowe, warzywa i owoce. Najwięcej tego składnika znajduje się w kaszach, ryżu, pełnoziarnistym pieczywie, otrębach, ziarnach, roślinach strączkowych, orzechach i suszonych owocach.
Jakie suplement wybrać?
Czasem warto dodatkowo wspomóc jelita, sięgając po suplementy, dostępne w aptece bez recepty. W aptece dostępnych jest mnóstwo produktów, które wspierają naszą odporność i chronią organizm. Najlepiej wybierać takie, w których znajduje się kilka szczepów bakterii.
Sięgnij po synbiotyki
Najkorzystniej działają synbiotyki, które stanowią połączenie probiotyków i prebiotyków. Działają korzystniej, niż stosowanie probiotyków i prebiotyków osobno. Dzięki połączonym właściwościom dwóch składników, uzupełniają ilość dobrych bakterii w jelitach i dostarczają im pożywki do dalszego rozwoju. Szybciej przywracają zaburzoną równowagę mikforflory jelitowej. Wpływają na namnażanie się bakterii i ich rozwój, chroniąc w ten sposób układ pokarmowy i naszą odporność.
Możemy je znaleźć w wielu preparatach w aptece (np. Multilac). Warto przyjmować je w trakcie posiłku albo tuż przed nim.