Nie tylko cytrusy! Poznaj bogate źródła witaminy C

Patrycja
Kulinaria
13.11.2021 19:49
Nie tylko cytrusy! Poznaj bogate źródła witaminy C

Wydawałoby się, że owoce cytrusowe takie jak cytryny, pomarańcze, mandarynki, czy grejpfruty, zawierają najwięcej witaminy C. Nic bardziej mylnego, poznaj prawdziwe bomby witaminy C!

Zdjęcie Nie tylko cytrusy! Oto bomby witaminy C #1

Witamina C i jej rola w organizmie

Witamina C jest niezbędna do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Pełni wiele ważnych funkcji, a jej niedobory mogą prowadzić do poważnych konsekwencji zdrowotnych.

Jest silnym antyoksydantem, zwalcza wolne rodniki i spowalnia starzenie się organizmu, ułatwia proces gojenia się ran, pomaga pozbyć się nadmiaru wody z organizmu. Wzmacnia zęby i dziąsła, ułatwia przyswajanie żelaza, jest potrzebna do syntezy kolagenu i wpływa stabilizującą na psychikę. Na dodatek w okresie spadku odporności i wzmożonych zachorowań na przeziębienie i grypę, nic tak nie pomoże zadbać o odporność, jak witamina C.

Oprócz tego witamina C w kosmetykach ma wszechstronne działanie upiększające cerę. Opóźnia powstawanie zmarszczek. Chroni skórę przed niekorzystnym działaniem promieniowania słonecznego, toksynami i smogiem. Rozjaśnia cerę i usuwa przebarwienia.

Dlatego tak ważne jest dostarczenie odpowiedniej dawki witaminy C z pożywieniem lub w postaci suplementów!

Nie tylko cytrusy! Oto bomby witaminy C

Wydawałoby się, że owoce cytrusowe zawierają najwięcej witaminy C. Wbrew pozorom fakty wyglądają inaczej. Przedstawiamy listę bogatych w witaminę C produktów, które warto włączyć do swojej diety.

Acerola

Acerola, zwana też wiśnią z Barbados to prawdziwa bomba witaminy C. Jeden owoc o wadze zaledwie 4,5 grama zawiera jej tyle, co kilogram cytryn! Zawartość witaminy C to 4500 mg na 100 g. Zaopatrz się w preparat zawierający wyciąg z tej rośliny.

Zdjęcie Nie tylko cytrusy! Oto bomby witaminy C #2

Truskawki

Te smaczne owoce są bardzo dobrym źródłem witaminy C. W 1 szklance truskawek znajduje się 82 mg witaminy C. Truskawki zawierają także witaminy B2, B3 (niacynę),B6 A i E oraz szereg składników mineralnych, w tym magnez, potas, wapń, sód, fosfor i krzem oraz kwas foliowy i błonnik.

Czerwona papryka

Czerwona papryka zawiera ogromne ilości tego cennego składnika. W 100 g znajduje się 144 mg witaminy C. Jedz paprykę na surowo, a zatroszczysz się o układ pokarmowy, odpornościowy, wzrok oraz skórę.

Czarna porzeczka

Czarne porzeczki są jednymi z bogatszych w witaminę C owoców. W 100 g znajduje się 189 mg witaminy C. Oprócz tego zawierają wiele innych witamin: B1, B2, B6, PP, K, beta karoten, biotynę, kwas foliowy oraz składników mineralnych: potas, sód, żelazo, magnez, cynk.

Zdjęcie Nie tylko cytrusy! Oto bomby witaminy C #3

Czosnek

Czosnek to naturalny antybiotyk o wielu cennych właściwościach leczniczych. Wspiera odporność, ma działania przeciwwirusowe, przeciwzapalne i antybakteryjne. Zawiera mnóstwo wartościowych składników, w tym najwięcej witaminy C. Oprócz tego ma w sobie witaminy A, B, a także siarkę, selen, fosfor, wapń, magnez i żelazo.