Wydawałoby się, że owoce cytrusowe takie jak cytryny, pomarańcze, mandarynki, czy grejpfruty, zawierają najwięcej witaminy C. Nic bardziej mylnego, poznaj prawdziwe bomby witaminy C!
Witamina C i jej rola w organizmie
Witamina C jest niezbędna do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Pełni wiele ważnych funkcji, a jej niedobory mogą prowadzić do poważnych konsekwencji zdrowotnych.
Jest silnym antyoksydantem, zwalcza wolne rodniki i spowalnia starzenie się organizmu, ułatwia proces gojenia się ran, pomaga pozbyć się nadmiaru wody z organizmu. Wzmacnia zęby i dziąsła, ułatwia przyswajanie żelaza, jest potrzebna do syntezy kolagenu i wpływa stabilizującą na psychikę. Na dodatek w okresie spadku odporności i wzmożonych zachorowań na przeziębienie i grypę, nic tak nie pomoże zadbać o odporność, jak witamina C.
Oprócz tego witamina C w kosmetykach ma wszechstronne działanie upiększające cerę. Opóźnia powstawanie zmarszczek. Chroni skórę przed niekorzystnym działaniem promieniowania słonecznego, toksynami i smogiem. Rozjaśnia cerę i usuwa przebarwienia.
Dlatego tak ważne jest dostarczenie odpowiedniej dawki witaminy C z pożywieniem lub w postaci suplementów!
Nie tylko cytrusy! Oto bomby witaminy C
Wydawałoby się, że owoce cytrusowe zawierają najwięcej witaminy C. Wbrew pozorom fakty wyglądają inaczej. Przedstawiamy listę bogatych w witaminę C produktów, które warto włączyć do swojej diety.
Acerola
Acerola, zwana też wiśnią z Barbados to prawdziwa bomba witaminy C. Jeden owoc o wadze zaledwie 4,5 grama zawiera jej tyle, co kilogram cytryn! Zawartość witaminy C to 4500 mg na 100 g. Zaopatrz się w preparat zawierający wyciąg z tej rośliny.
Truskawki
Te smaczne owoce są bardzo dobrym źródłem witaminy C. W 1 szklance truskawek znajduje się 82 mg witaminy C. Truskawki zawierają także witaminy B2, B3 (niacynę),B6 A i E oraz szereg składników mineralnych, w tym magnez, potas, wapń, sód, fosfor i krzem oraz kwas foliowy i błonnik.
Czerwona papryka
Czerwona papryka zawiera ogromne ilości tego cennego składnika. W 100 g znajduje się 144 mg witaminy C. Jedz paprykę na surowo, a zatroszczysz się o układ pokarmowy, odpornościowy, wzrok oraz skórę.
Czarna porzeczka
Czarne porzeczki są jednymi z bogatszych w witaminę C owoców. W 100 g znajduje się 189 mg witaminy C. Oprócz tego zawierają wiele innych witamin: B1, B2, B6, PP, K, beta karoten, biotynę, kwas foliowy oraz składników mineralnych: potas, sód, żelazo, magnez, cynk.
Czosnek
Czosnek to naturalny antybiotyk o wielu cennych właściwościach leczniczych. Wspiera odporność, ma działania przeciwwirusowe, przeciwzapalne i antybakteryjne. Zawiera mnóstwo wartościowych składników, w tym najwięcej witaminy C. Oprócz tego ma w sobie witaminy A, B, a także siarkę, selen, fosfor, wapń, magnez i żelazo.