Bardzo często trzymasz wszystkie owoce w jednej misce w kuchni. Banany i jabłka nie powinny jednak leżeć obok siebie. Sprawdź dlaczego!
Wartościowa dieta
Dieta powinna być złożona z pełnowartościowych produktów oraz warzyw i owoców. Dzięki temu dostarczasz organizmowi potrzebnych składników odżywczych oraz witamin i minerałów. Każdy dobiera owoce do swojej diety w oparciu o własne preferencje smakowe. Jednymi z owoców, które są dostępne przez cały rok, są banany i jabłka. Nie powinno się jednak trzymać ich obok siebie.
Zły wpływ
Pewnie słyszałaś już, że niektórych produktów natury nie powinno się trzymać obok siebie, ponieważ wtedy szybciej dojrzewają lub tracą swoje wartości odżywcze. Dzieje się tak np. z awokado, które położone koło bananów szybciej dojrzewa. Jeśli natomiast koło cebuli położysz ziemniaki, to zaczną one szybko puszczać kiełki. Marchewka w towarzystwie z jabłkiem stanie się natomiast gorzka. Owoców nie powinno się trzymać dłużej niż kilka dni, tylko jak najszybciej je zjeść.
Jabłka nie koło bananów
Ta zasada dotyczy również jabłek i bananów, które nie powinny leżeć koło siebie w koszyku na kuchennym blacie. Jabłka wydzielają bowiem spore ilości etylenu, który sprawia, że owoce wokół szybciej dojrzewają. Jeśli więc koło jabłek położysz banany, to bardzo szybko one dojrzeją i zaczną się szybciej psuć. Banany w kontakcie z etylenem stają się szybko czarne, a proces pleśni zachodzi w nich o wiele szybciej.
Świeżość na dłużej
Aby zakupione banany były jak najdłużej świeże i smaczne, powinnaś je trzymać z dala od innych owoców i warzyw. Co więcej, to przez ogonki do bananów dociera etylen i powietrze, które sprawiają, że banany szybciej dojrzewają. Możesz więc owinąć ogonki bananów folią spożywczą, która zahamuje dostawanie się powietrza do nich. Banany powinnaś też trzymać w niskiej temperaturze oraz w ciemnym miejscu, ale zasada ta dotyczy tylko dojrzałych bananów. Jeśli jeszcze nie dojrzały, to nie trzymaj ich w lodówce, ponieważ źle wpłynie to na proces ich dojrzewania.