Kokosanki – Coconut cake

Beata
19.12.2014 23:22
Kokosanki – Coconut cake

Składniki

200g wiórków kokosowych

3/4 szklanki cukru

50g masła

3 łyżki mleka

2 białka

2 łyżeczki mąki ziemniaczanej

Przepis

Kokosanki są najszybszym przepisem na coś słodkiego. W domu zawsze mam na nie składniki, tak na wszelki wypadek jakby goście zapowiedzieli się 15 minut przed przyjściem.

Rozpuszczamy masło i dodajemy cukier i mieszamy aż się rozpuści (nie buzując masła). Gdy masa trochę zgęstnieje dodajemy mleko. Zdejmujemy z ognia i dosypujemy kokos, mieszamy.

Z białek ubijamy sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodajemy mąkę.

Przestudzoną masę kokosową dodajemy do piany i mieszamy.

Na papierze do pieczenia kładziemy kleksy z masy i pieczemy ok. 15-20 minut w 180 stopniach.

Opcjonalnie można przyozdobić polewą czekoladową.

Smacznego!