Składniki
200g wiórków kokosowych
3/4 szklanki cukru
50g masła
3 łyżki mleka
2 białka
2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
Przepis
Kokosanki są najszybszym przepisem na coś słodkiego. W domu zawsze mam na nie składniki, tak na wszelki wypadek jakby goście zapowiedzieli się 15 minut przed przyjściem.
Rozpuszczamy masło i dodajemy cukier i mieszamy aż się rozpuści (nie buzując masła). Gdy masa trochę zgęstnieje dodajemy mleko. Zdejmujemy z ognia i dosypujemy kokos, mieszamy.
Z białek ubijamy sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodajemy mąkę.
Przestudzoną masę kokosową dodajemy do piany i mieszamy.
Na papierze do pieczenia kładziemy kleksy z masy i pieczemy ok. 15-20 minut w 180 stopniach.
Opcjonalnie można przyozdobić polewą czekoladową.
Smacznego!