Przepis
SKŁADNIKI:
ILOŚĆ: 2 blaszki kokosanek
250 g wiórków kokosowych
60 g masła
150 g cukru
1 łyżka mąki ziemniaczanej
2 białka
szczypta soli
Masło rozpuszczamy w garnuszku, następnie dodajemy 100 g cukru i podgrzewamy do momentu rozpuszczenia. Dodajemy wiórki kokosowe i mieszamy. Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodajemy 50 g cukru, a po chwili mąkę. Pianę dodajemy do masy z wiórek kokosowych i delikatnie łączymy. Formujemy ciasteczka o wielkości orzecha włoskiego, zwilżając co jakiś czas dłonie w wodzie, aby powstały ładne kuleczki. Przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180 C na 15 min. Ciasteczka są gotowe, gdy mają lekko złoty kolor. Smacznego.