CIASTO „BISZKOPTOWA ROZKOSZ”

Krzysztof
Ciasta
08.01.2015 9:08
CIASTO „BISZKOPTOWA ROZKOSZ”

Przepis

Składniki:

Ciasto:

3 duże jaja

2/3 szklanki cukru (180 g)

2/3 szklanki mąki (180 g)

łyżeczka octu

łyżeczka proszku do pieczenia

2 łyżeczki kakao

Krem kawowy:

4 żółtka

1/3 szklanki cukru (100 g)

4 łyżki cukru marcepanowego

2 łyżki mąki pszennej

2 łyżki mąki ziemniaczanej

2 łyżki kawy rozpuszczalnej (dałam Malibu)

350 ml mleka

200 g masła

50 g orzechów laskowych

Pianka białkowa:

4 białka

niecałe pół szklanki cukru + 2 łyżki cukru marcepanowego

100 g margaryny

3 płaskie łyżeczki żelatyny

pół szklanki wody

Ponadto:

paczka okrągłych biszkoptów

tabliczka gorzkiej czekolady.

Przygotowanie

Ciasto: jaja ucieramy z cukrem. Następnie, cały czas miksując, dodajemy mąkę rozmieszaną z proszkiem do pieczenia i kakao, na końcu dolewamy ocet. Ciasto wlewamy na blaszkę wysmarowaną tłuszczem lub wyłożoną papierem do pieczenia (moja ma wymiary ok 26x20cm). Wkładamy do nagrzanego do 200 stopni piekarnika i pieczemy ok 35 minut. Sprawdzamy wykałaczką czy ciasto jest już upieczone. Ciasto odstawiamy do wystygnięcia.

Krem kawowy: żółtka ucieramy z cukrem i cukrem marcepanowym na puszystą masę. Do żółtek dodajemy mąki i suchą kawę i ucieramy do połączenia się składników. Mleko gotujemy i dodajemy do niego masę z żółtek, ciągle mieszając gotujemy aż do uzyskania budyniowej konsystencji. Odstawiamy do wystygnięcia. Masło kroimy na kawałki, rozcieramy i stopniowo dodajemy do niego zimny budyń kawowy, ucieramy aż do uzyskania jednolitego kremu. Dodajemy zmielone lub posiekane orzechy laskowe i jeszcze chwilę ucieramy.

Pianka białkowa: białka ubijamy z cukrami na sztywno. Dodajemy rozpuszczoną i ostudzoną margarynę i jeszcze chwilkę ubijamy. Na końcu dolewamy żelatynę (rozpuszczoną w pół szklanki wody i wystudzoną). Jeszcze przez chwilę ubijamy.

Składamy ciasto: na upieczonego i ostudzonego biszkopta wykładamy masę kawową, na niej układamy ciasno biszkopty, zalewamy je masą białkową i posypujemy startą czekoladą. Odstawiamy do lodówki, aby pianka stężała.