Przepis
Przepis na placki:
Składniki na muszelki tacos:
mąka kukurydziana (100g)
mąka pszenna (50g)
woda (75ml)
przyprawy (sól)
Przygotowanie:
Mąkę kukurydzianą mieszamy z pszenną, dodajemy pół łyżeczki soli, wlewamy gorącą wodę i mieszamy ciasto, aż woda połączy się lekko z mąką. Następnie wyrabiamy ciasto ręcznie, aż będzie zwartą elastyczną kulką. Wałkujemy na grubość ok. 2mm i wykrawamy koła wielkości dużego półlitrowego kubka. Każdy placek posypujemy pikantną przyprawą, np. meksykańską. Smażymy obustronnie na patelni, dociskamy placki czubkami widelców, jak chwilę potrzymamy w jednym miejscu, to w okolicy będą nam się robić napowietrzone bąbelki. Smażymy chwilę, aż będą lekko rumiane. Trzeba uważać, żeby nie przypiec zbyt mocno, bo będą suche i stracą elastyczność. Gotowy placek zawijamy w muszelkę i zostawiamy do wystygnięcia w takiej pozycji. Ja użyłam do tego kratki z piekarnika, wsadzałam muszelki do góry dnem pomiędzy pręty. Z podanych proporcji wychodzi 10 muszelek. Można je przechowywać, z czasem są bardziej miękkie i elastyczne, ale dalej smaczne.
Przepis na farsz:
- mięso mielone 0,5 kg
- 2 średnie cebule
- pół łyżeczki papryki mielonej słodkiej
- czerwona czubrica do smaku lub inna pikantna przyprawa.
- sól
- pieprz
- olej do smażenia
Tak przygotowane mięso mielone podsmażyć na patelni.
Opcjonalnie można dodać jeszcze czerwoną paprykę oraz czerwoną fasolę ale to już wg uznania :)
Na koniec do każdego taco dodajemy łyżkę śmietany a następnie posypujemy startym żółtym serem. Piec ok 10 min w 180 stopniach.