Kremówka

Ewelina
Ciasta
06.08.2014 9:02
Kremówka

… Składniki: 2 płaty ciasta francuskiego cukier poder do posypania krem 6 żółtek 2 szklanki mleka 220 ml śmietanki 30% 150 g cukru 1 łyżeczka cukru z prawdziwą wanilią (można zastąpić cukrem wanilinowym) 1 pełna łyżka mąki pszennej 3 pełne łyżki mąki ziemniaczanej 220 g masła w temp. pokojowej Sposób wykonania: Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Na dnie blachy ułożyć jeden blat ciasta (nakłuwaną stroną na wierzch). Pozostałe mleko zagotować z cukrem i cukrem z wanilią. Ponieważ upieczenie ciasta zajmie nam tylko chwilę, warto skupić się na pysznym kremie Przygotować krem: Żółtka, obie mąki i pól szklanki mleka dobrze wymieszać, by nie powstały grudki. Gdyby ciasto bardzo rosło w czasie pieczenia, otworzyć piekarnik i znów nakłuć widelcem. Umieścić na niej jeden płat ciasta i ponakłuwać widelcem. Myślę, że w przypadku kremówki śmiało można wykorzystać gotowe ciasto francuskie. Na ciasto wyłożyć krem, wyrównać. Czasem zachodziłam do cukierni tylko po to, aby na nie popatrzeć.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://zjemto.blog/2014/02/Kremowka.html