Sernik marmurek

Krzysztof
Przepisy
26.09.2013 12:14
Sernik marmurek

Przepis

Masa czekoladowa:

- 400 g twarogu na sernik

- kilka kropli esencji waniliowej

- 125 g cukru

- 2 jaja

Masa serowa:

- 200 g gorzkiej czekolady (70% kakao)

- 200 g masła + kawałek masła do wysmarowania formy

- 3 jaja

- 250 g cukru

- 125 g mąki

Przygotowanie:

1. Piekarnik rozgrzać do 180 stopni C.

2. Wszystkie składniki na krem ubić na gładką masę.

3. Pokruszoną czekoladę i masło rozpuść w kąpieli wodnej (czekoladę i masło umieścić w misce ustawionej nad garnkiem z gotującą się na małym ogniu wodą. Cały czas mieszać, aż uzyska się jednolitą masę).

4. W misce ubić jajka z cukrem. Dodać do nich sos czekoladowy, wymieszać. wsypać przesianą mąkę i jeszcze raz dokładnie wymieszać wszystkie składniki.

5. Formę o wymiarach 20 cm x 30 cm wysmarować masłem, przelać na nią masę czekoladowej. na przemian masa serowa, czekoladowa, znowu serowa i na koniec czekoladowa.

6. Ciasto wstawić do piekarnika i piec 45 minut.