Przepis
Masa czekoladowa:
- 400 g twarogu na sernik
- kilka kropli esencji waniliowej
- 125 g cukru
- 2 jaja
Masa serowa:
- 200 g gorzkiej czekolady (70% kakao)
- 200 g masła + kawałek masła do wysmarowania formy
- 3 jaja
- 250 g cukru
- 125 g mąki
Przygotowanie:
1. Piekarnik rozgrzać do 180 stopni C.
2. Wszystkie składniki na krem ubić na gładką masę.
3. Pokruszoną czekoladę i masło rozpuść w kąpieli wodnej (czekoladę i masło umieścić w misce ustawionej nad garnkiem z gotującą się na małym ogniu wodą. Cały czas mieszać, aż uzyska się jednolitą masę).
4. W misce ubić jajka z cukrem. Dodać do nich sos czekoladowy, wymieszać. wsypać przesianą mąkę i jeszcze raz dokładnie wymieszać wszystkie składniki.
5. Formę o wymiarach 20 cm x 30 cm wysmarować masłem, przelać na nią masę czekoladowej. na przemian masa serowa, czekoladowa, znowu serowa i na koniec czekoladowa.
6. Ciasto wstawić do piekarnika i piec 45 minut.