Przepis
Składniki na mini tartę:
- 1 łyżka otrąb owsianych (nie mielimy)
- 1 łyżka mąki sojowej
- ok. 50 g chudego twarogu
- 0,5 łyżki mąki ziemniaczanej
- 1 łyżka cebulki suszonej
- 2 łyżki mleka
- 2 szczypty soli
- 1 łyżeczka suszonej pietruszki
Składniki na "wkładkę":
- 1 jajko
- mały kawałek kiełbasy drobiowej (ok. 4-5 cm)
- łyżka posiekanego szczypiorku
- sól i pieprz
Piekarnik nastawiłam na 180 stopni, w misce dokładnie wymieszałam i roztarłam widelcem wszystkie składniki na mini tartę. Ciasto wklepałam w małą formę silikonową (średnica ok. 12 cm) podnosząc brzegi do góry- użyć można tak naprawdę każdego małego naczynia do zapiekania. Wstawiłam do piekarnika na 10 min.
Na dno zapieczonej tarty ułożyłam posiekaną w kosteczkę kiełbasę, wbiłam na to jajko, doprawiłam solą i pieprzem, a na koniec posypałam posiekanym szczypiorkiem. Zapiekałam przez kolejne 20 min. W moim piekarniku po takim czasie żółtko całkowicie się ścięło (a lubię w połowie płynne), więc kolejnym razem spróbuję zapiekać krócej, ok. 16-18 min.
Smacznego!