Polskie morze niezmiennie jest najpopularniejszym kierunkiem Polaków podczas wakacyjnych podróży. Nic w tym dziwnego. Dla mieszkańców większości regionów Polski jest to najbliżej położone morze. Wiele osób również nie czuje się pewnie, kiedy nie słyszy ojczystego języka. Podróżowanie to nie tylko widoki i plaża. Równie ważne może być poznawanie lokalnej kuchni i próbowanie potraw związanych z danym regionem. Jak zatem smakuje polskie wybrzeże?
Bogactwo ryb
Kiedy zastanawiamy się nad kuchnią nad morzem, niezależnie czy polskim, czy jakimkolwiek innym, zwykle nasze myśli kierują się w stronę ryb i owoców morza. Są to oczywiście słuszne skojarzenia. Duża część mieszkańców wybrzeża utrzymuje się z rybołówstwa. W wielu miejscach kraju możemy spróbować świeżo złowionej ryby. Jednak jeśli mowa o rybach morskich, przywilej taki mamy tylko przebywając nad Bałtykiem.
Nietrudno jest tutaj znaleźć restaurację, która serwuje ryby złowione zaledwie kilka godzin wcześniej. Kosztując takiej potrawy, różnica w smaku w porównaniu z rybą kupioną w sklepie jest oczywista. Świeża ryba zaskakuje pełnią i głębią smaku, a przygotowana przez kucharza, który zna się na rzeczy i potrafi podkreślić jej walory jest istną ucztą doznań.
W ostatnich latach trendy kulinarne powoli się zmieniają. Dzieje się tak zresztą w całej branży gastronomicznej. Restauracje zaczynają zmierzać w kierunku rozwiązań ekologicznych. Rzadko stosuje się przedmioty jednorazowe, a plastikowe słomki są coraz częściej powodem do wstydu.
Coraz większą rolę zaczynają grać również warzywa i produkty wegetariańskie oraz wegańskie. Jednak gama klasycznych potraw na polskim wybrzeżu pozostaje w większości miejsc podobna.
Jakich dań spróbować?
Jak wyżej wspomnieliśmy, morze oznacza ryby. Zatem nie sposób pojawić się na wybrzeżu i nie spróbować takich przysmaków jak flądra. Czasy, kiedy podawano tę rybę smażoną w grubej panierce powoli odchodzą. Coraz częściej można spróbować naprawdę dobrze przyrządzonej i bardzo smacznej ryby.
Bardzo popularny jest również dorsz. Jego także można podać na wiele różnych sposobów. Smażony, pieczony czy nawet gotowany - wszystko zależy od upodobań. Warto też pokusić się o mniej popularną rybę, która nie aż tak licznie występuje w Bałtyku. Jest to turbot. Posiada niezwykle smaczne mięso, które może zaskakiwać aromatem. Nie jest też tak rozpowszechniona, jak wcześniej wymienione ryby.
Kolejnym mniej popularnym wyborem może okazać się śledź. Znany wszystkim, jednak przeważnie zamarynowany w oleju lub podany w sosie pomidorowym. Tymczasem można przyrządzić z niego wiele smacznych dań.
Ryby można również wędzić, co Pomorzanie czynią z wielką chęcią. Mamy mnogość wyboru naturalnie wędzonych ryb. Od flądry, przez turbota aż po śledzie. Ich mięso jest delikatne. Posiada jedyny w swoim rodzaju i niepowtarzalny smak. Wystarczy powąchać, żeby poczuć różnicę między świeżo złowioną rybą uwędzoną na prawdziwym dymie a tymi kupowanymi w sklepach.
Nie tylko ryby
Jednak Pomorze to nie tylko owoce morza. Kuchnia tego regionu uległa wpływom kuchni szwedzkiej czy niemieckiej. Zatem możemy spróbować na przykład kiszki szwedzkiej - rodzaj kiełbasy składającej się z ziemniaków, boczku oraz cebuli lub kotletów kaszubskich - kotlety rybne z dodatkiem boczku. Warty uwagi jest też szarpak, czyli lokalny kapuśniak, żuchel - placek ziemniaczany podany z podsmażonym boczkiem i słoniną, a dla miłośników dań bezmięsnych salceson grzybowy powstały z jajek i różnych gatunków grzybów.
Ale co jeśli mamy wyższe wymagania i chcemy spróbować tych dań w wersji bardziej wykwintnej?
Gdzie tego spróbować?
Świetnym miejscem na cel podróży kulinarnej może być Kołobrzeg. Miasto oferujące doskonałą infrastrukturę turystyczną, piękne plaże, ale i zaplecze gastronomiczne. Restauracje w Kołobrzegu w dużej części prezentują bardzo wysoki poziom. Bez trudu spróbujemy tutaj wszystkich wymienionych wyżej dań i wiele więcej.
Wśród restauracji w Kołobrzegu znajdziemy zarówno takie, na które może sobie pozwolić każdy, jak i oferujące wykwintne dania podane w wyjątkowy sposób, dla ludzi, którzy kosztem wyższej ceny, wymagają standardów na poziomie światowym.
Zdaniem wielu, w tym portalu TripAdvisor, najlepszą restauracją w Kołobrzegu jest La Maison. Restauracja oferuje dania ze świeżych ryb i owoców morza, makarony, steki, jagnięcinę, czy kaczkę. Jest to restauracja adults only, co oznacza, że wstęp do niej mają tylko dorośli i młodzież od 16 roku życia. Czyni ją to unikatową nie tylko w skali wybrzeża, ale całego kraju.
Homarium
Jeśli o unikatowości mowa, La Maison jako jedyna restauracja w Kołobrzegu i jedna z nielicznych w kraju posiada Homarium. Jest to dużych rozmiarów akwarium, w którym żyją homary. Dzięki takiemu rozwiązaniu goście restauracji mają możliwość cieszyć się smakiem świeżego homara.
Mięso tych zwierząt jest bardzo zdrowe, lekkostrawne, bogate w kwasy omega 3, a przede wszystkim niezwykle smaczne. Nie ma już potrzeby wyjeżdżania do egzotycznych krajów, aby spróbować świeżo złowionego skorupiaka.
Wszystko to czyni restaurację La Maison w Kołobrzegu świetnym celem kulinarnych podróży. Jeśli chcecie poznać ją bliżej, zajrzyjcie na https://www.hotelleda.pl/restauracja/kuchnia.