Biszkopt 3 jajka 75 g cukru 75 g mąki pszennej 45 g mąki ziemniaczanej 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia cukier wanilinowy 1 łyżka soku z cytryny budyń 3 budynie waniliowe bez cukru (mogą być też malinowe) 900 ml mleka 75 g cukru 75 g masła w temperaturze pokojowej galaretka 2 galaretki malinowe (mogą być inne czerwone) 450 g mrożonych malin 2 łyżki cukru ponadto 3-4 łyżki konfitury malinowej Nie wyjmujcie biszkoptu z formy, ani nie odcinajcie brzegów, w ten sposób ciasto będzie dokładnie przylegać do brzegów i wylana później galaretka nie spłynie na dno. Sok z malin uzupełnić wrzątkiem, tak by w sumie było 3 szklanki płynu (u mnie była to 1 szklanka soku i 2 szklanki wrzątku) Na pewno lepiej będzie smakować w upalne dni, ale kto powiedział, że nie można sobie zrobić lata w środku paskudnej zimy Dodać pokrojone na kawałki masło i energicznie wymieszać, by masło połączyło się z budyniem tworząc jednolitą masę. Jeżeli użyjecie świeżych owoców, galaretki należy rozpuścić w 3 szklankach wrzątku. Uwaga: Biszkopt piekłam z 2 jajek, ale uznałam, że mogłoby być go nieco więcej. … Składniki: (na formę o wym. 24 x2 4 cm lub na dużą tortownicę) Galaretka: Owoce rozmrozić, umieścić na sitku i lekko docisnąć, by pozbyć się nadmiaru soku (ale sok pozostawić). Bardzo lekkie i bardzo proste – biszkopt, budyń i orzeźwiająca galaretka z malinami. Do gorącego płynu wsypać galaretki i 2-3 łyżki cukru. Całość wylać na budyń i ponownie wstawić do lodówki, by galaretka dobrze zastygła. Sposób wykonania: Biszkopt: Białka ubić z cytryną na pianę. Budyń: Budynie i cukier rozpuścić w szklance mleka.