Placek królewski

Ewelina

Ciasta

12.08.2014 9:52

Placek królewski

Masa budyniowa: 3/4 l mleka 3 łyżki cukru+cukier waniliowy 2-3 łyżki mąki ziemniaczanej 2-3 łyżki mąki pszennej 1 kostka masła Masło i część mleka zagotować, resztę zmiksować z mąkami i cukrem i dodawać do gotującego mleka. Chociaż, wykonaniu trzeba poświęcić sporo czasu, to ciasto jest tego warte 🙂 Składniki: Ciasto z miodem 30 dkg mąki 15 dkg margaryny 1 łyżka śmietany 1/2 szkl. cukru 2 łyżki miodu 1 łyżeczka sody oczyszczonej 1 jajko Z podanych składników zagnieść ciasto. Każdą część umieścić w blaszce (32 x 24 cm) i piec w temp. 180 C, ok 12-15 min, do ładnego złotego koloru. Gorącym budyniem przekładać placki. kolejność : placek miodowy+masa+biszkopt+masa budyniowa+placek miodowy Ciasto można przycisnąć deseczką i pozostawić ją na jakiś czas, wtedy warstwy ładnie się połączą. cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia Białka ubić na sztywną pianę.

Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://zjemto.blog/2013/01/Placek-krolewski.html