Kiszone ogórki zna każdy z nas, ale hitem stały się ostatnio kiszone cytryny. Dlaczego warto je zrobić? Odpowiadamy!
Nowe smaki
Wakacje zagraniczne rozbudzają w nas chęci na nowe smaki i potrawy. Coraz śmielej sięgamy po dania z odległych krajów i próbujemy odtworzyć dania, które jedliśmy za granicą. Pizza, sushi czy spaghetti to już żadne nowości, a chętnie jedzone przez nas potrawy. Ostatnio hitem w sieci są kiszone cytryny, które oryginalnie można skosztować w Maroku.
Kiszone cytryny
Kiszone cytryny mają świetny aromat oraz oryginalny słodko-kwaśny smak. Sprawdzają się jako dodatek do gulaszy, sosów, pieczonego bakłażana oraz wegetariańskiego curry. Kiszone cytryny to również oryginalny i idealny dodatek do kanapek. Kiszone cytryny tak jak i inne kiszonki są bardzo zdrowe i warto włączyć je do swojej diety. Ich zapach czy smak jest tak kuszący, że chce się ich jeść coraz więcej. Wielu kucharzy kisi cytryny nawet w 5l słojach.
Jeśli jednak nie znasz ich smaku i chcesz się przekonać czy przypadną ci do gustu, to możesz zakisić 2 czy 3 sztuki. Na tak mała ilość cytryn znajdziesz poniżej przepis oraz potrzebne składniki do ich zakiszenia.
Składniki
Do ukiszenia 3 cytryn potrzebujesz kilku składników, które są łatwo dostępne i znajdziesz je w każdym markecie. Do przygotowania ukiszonych cytryn potrzebujesz:
• 3 niewoskowane cytryny,
• wyciśnięty sok z jednej cytryny,
• 100 g soli gruboziarnistej, najlepiej morskiej,
• 1 laska cynamonu,
• 2 małe ostre papryczki,
• 2 gramy nasion kolendry,
• 2 gramy czarnego ziarnistego pieprzu,
• 2 ziela angielskie,
• 1 liść laurowy,
• 500 ml wody.
Przygotowanie
Przygotowanie kiszonych cytryn nie jest trudne, a smak tak serwowanych owoców jest niepowtarzalny. Dodatkowo kiszone cytryny są bardzo zdrowe i wspomagają odporność oraz metabolizm.
Krok 1
Na początek zagotuj wodę i rozpuść w niej przygotowaną sól, jednak odłóż z całej puli 3 łyżeczki. Tak przygotowaną miksturę odłóż do wystygnięcia.
Krok 2
Cytryny dokładnie umyj i natnij na krzyż do 2/3 ich wysokości. Do środka wsyp po odłożonej wcześniej łyżeczce soli ( do każdej cytryn wsyp po jednej łyżeczce) i ułóż cytryny ciasno w słoiku. Następnie wsyp do niego nasiona kolendry, ziele angielskie, liście laurowe, papryczkę, pieprz oraz dodaj laskę cynamonu.
Krok 3
Na koniec zalej roztworem z soli i odstaw słoik w chłodne i zacienione miejsce. Cytryny są gotowe do spożycia już po 4 tygodniach. Pamiętaj jednak, aby raz w tygodniu odkręcić słoik, aby wypuścić nagromadzone w nich gazy powstałe wskutek kiszenia. Po ukiszeniu przetrzymuj je w lodówce i ciesz się ich smakiem nawet przez kilka miesięcy.