Sos cytrynowy znajduje swoje zastosowanie szczególnie przy potrawach rybnych. Idealnie komponuje się z potrawami i nadaje wyrazistego smaku. Co więcej, fundamentem sosu jest cytryna, a więc zapewnimy sobie wiele niesamowitych witamin. Jak zatem przygotować sos cytrynowy, który będzie gościł na naszych stołach?
Sos cytrynowy, jako dodatek do dań
Sos cytrynowy niesamowicie komponuje się z daniami rybnymi, ale również nadaje się do dań drobiowych. Dodatkowo można zastosować go, dodając do sałatek lub ryżu. Sos ten nie tylko jest smakowym urozmaiceniem, ale również dekoruje nasz talerz, dodając kolorów. Sama cytryna jest niskokaloryczna, a więc śmiało można stosować ją w trakcie diety. Poznaj zatem niesamowity przepis na sos cytrynowy!
Sos cytrynowy do ryb
Jest to sos, który dzięki swojej gęstej konsystencji idealnie nadaje się do ryb. Nada wyrazistego aromatu. Doskonale sprawdza się z rybami, ale również dobrze pasuje z ryżem.
Składniki:
- sok z połówki cytryny
- starta skórka cytryny – 2 łyżeczki
- masło – 3 łyżki
- śmietana – pół szklanki
- przyprawy – sól, pieprz
Przygotowanie
Na samym początku wkładamy przygotowane masło do garnka i rozpuszczamy je na ogniu. Następnie dodajemy skórkę z cytryny i dokładnie mieszamy. Kolejnym krokiem jest dodanie śmietany oraz ponowne wymieszanie składników. Przez następne kilka minut nie przestawaj mieszać, utrzymując mały ogień. Następnie dolej przygotowany sok z cytryny oraz przyprawy i gotowe!
Sos cytrynowy do drobiu i ryżu
Sos ten jest przygotowywany na bazie bulionu, a więc zachowuje inny aromat. Oczywiście, jeśli ten smak bardziej przypada do twojego gustu, to śmiało możesz wybierać ten rodzaj sosu do potraw rybnych oraz innych dań, w których będzie ten sos dobrze się komponował.
Składniki:
- sok z połówki cytryny
- starta skórka cytryny – 1 łyżeczka
- mąka pszenna – 2 łyżki
- masło – 3 łyżki
- pół szklanki bulionu warzywnego
- przyprawy – sól, pieprz
Przygotowanie
Zaczynamy od roztopienia masła, a następnie dodanie mąki. Pamiętaj, aby żywo mieszać. Dzięki temu unikniemy przypalenia masła. Kiedy składniki dokładnie będą wymieszane, dodajemy bulion i gotujemy przez kilka minut. Po tym czasie dodajemy resztę składników i mamy gotowy sos cytrynowy!
Sos cytrynowy do sałatek oraz innych dań
Ten sposób jest bardzo prosty i szybki do przygotowania. Można stosować go nie tylko do ryb, drobiu i ryżu, ale także różnych sałatek, przystawek i wiele innych.
Składniki:
- pół szklanki wody
- łyżeczka cukru
- sok z całej cytryny
- starta skórka z cytryny
- 2 żółtka
Przygotowanie
Do garnka wlewamy sok oraz wodę. Ustawiamy mały ogień i zaczynamy gotować. W tym samym czasie zabierz się za żółtka. Dodaj do nich cukier i zmiksuj, a następnie dodaj skórkę z cytryny. Kiedy sos już będzie zagotowany, ściągnij go z ognia i dodaj do zmiksowanego żółtka. Pamiętaj, aby wszystkie składniki dokładnie i żywo wymieszać do momentu, kiedy sos stanie się gęsty. Po tym możesz cieszyć się wyjątkowym smakiem sosu cytrynowego w połączeniu ze swoimi ulubionymi potrawami!