Nalewka z orzecha włoskiego - na żołądek i niestrawność. Przygotowanie jest bardzo proste.

Patrycja
Kulinaria
11.07.2021 13:01
Nalewka z orzecha włoskiego - na żołądek i niestrawność. Przygotowanie jest bardzo proste.

Przedstawiamy przepis na nalewkę z orzecha włoskiego, która jest doskonałym lekiem na żołądek i niestrawność. Domową nalewkę przygotujesz w bardzo prosty sposób. Poznaj przepis!

Zdrowotne moce nalewek

Prozdrowotne właściwości domowych nalewek znane są od dawna. Takie trunki można było niegdyś spotkać niemal w każdej spiżarni i domowej apteczce. Lecznicza moc ziół, kwiatów i owoców, połączona z rozgrzewającym alkoholem, to przepis na zachowanie zdrowia i poradzenie sobie z wieloma chorobami. Poznaj przepis na nalewkę z orzecha włoskiego, która doskonale spełni się jako naturalne krople żołądkowe.

Zdjęcie Nalewka z orzecha włoskiego - na żołądek i niestrawność #1

Jak zrobić domową nalewkę?

Domową nalewkę przygotujesz w bardzo prosty sposób.

Składniki:

  • Duży słój (3-5 litrów)
  • 2 kg zielonych owoców orzecha włoskiego
  • 1 szklanka spirytusu
  • 1 szklanka wody
  • 1 szklanka cukru
  • Przyprawy korzenne: cynamon, goździki, anyż, skórka z cytryny

Przygotowanie:

Orzechy włoskie zbieraj na przełomie czerwca i lipca, gdy są jeszcze niedojrzałe, zielone i miękkie. Umyj je dokładnie i osusz, a następnie pokrój w ćwiartki, wraz z niedojrzałą łupiną. Orzechy mają wypełnić słój do ¾ wysokości. Dodaj do nich przyprawy korzenne, skórkę z pomarańczy, a całość zasyp jedną szklanką cukru i dokładnie wymieszaj. Nie zakręcaj słoja, przykryj go gazą i odstaw na noc w ciemne miejsce.

Rano wymieszaj i zalej mieszankę spirytusem zmieszanym z wodą, w proporcji 1:1. Możesz zalać ją także czystym spirytusem 70% lub połączeniem spirytusu 95% z wódką 40%. Proces maceracji, czyli zalanie wybranych składników alkoholem, sprawi, że zostaną z nich uwolnione zdrowotne właściwości i wydobyty zostanie ich smak i aromat.

Szczelnie zamknij słój, odstaw w ciemne i chłodne miejsce, raz w tygodniu potrząsaj mieszanką. Po trzech miesiącach zlej nalewkę do szklanych butelek i odstaw na kolejne 3-6 miesięcy.

Zdjęcie Nalewka z orzecha włoskiego - na żołądek i niestrawność #2

Zastosowanie:

W problemach żołądkowych, stosuj ją 3 razy dziennie po 5 ml (łyżeczka) lub rozpuść jedną łyżeczkę nalewki w połowie szklanki letniej wody.

Nalewa z orzecha włoskiego- działanie:

Nalewka z orzecha włoskiego, tzw. orzechówka, działa jak naturalne krople żołądkowe. Pomoże na dolegliwości trawienne, problemy jelitowe (biegunkę), bóle żołądka i zatrucia. Oprócz tego działa bakteriobójczo, oczyszczająco i regulująco na przemianę materii. Można stosować ją zewnętrznie na zapalenia okolic intymnych, ropne zapalenia skóry oraz żylaki.