Kiszone ogórki nie dziwią chyba nikogo, ale kiszone pomidory?! Okazuje się, że są one naturalnymi probiotykami, dostarczają organizmowi niezbędnych mikroelementów i witamin. Ponadto smakują wyjątkowo, więc można śmiało wprowadzić je do swojego menu. Jak je samodzielnie przyrządzić? Jakie mają wartości odżywcze?
Kiszonki – właściwości zdrowotne
Właściwości kiszonek wykorzystywane są od wieków.
Kiszonki powstają w wyniku procesu technologicznego produkcji żywności, z użyciem mikroorganizmów (bakterii kwasu mlekowego).
Bakteria fermentacji utrwala warzywa i owoce, co umożliwia ich wielomiesięczne przechowywanie i późniejsze bezpieczne spożycie.
Mleczan, który się wytwarza w procesie, uniemożliwia rozwój szkodliwych i niepożądanych w żywności drobnoustrojów i bakterii gnilnych.
Kiszonki wykazują pozytywne działanie na układ trawienny – szczególnie na jelita. Wspierają ich mikroflorę.
Ponadto uważane są za naturalne probiotyki. Ich spożywanie korzystnie wpływa na naszą odporność. Produkty dostarczają nam niezbędnych witamin i mikroelementów.
Kiszonki stosowane są także w czasie leczenia anemii, osteoporozy i osteopenii. Produkty fermentowane pozwalają łatwiej przyswajać wapń oraz żelazo.
Ponadto stabilizują poziom cukru oraz pozwalają na utrzymanie prawidłowego poziomu cholesterolu w naszym organizmie.
Domowe kiszonki można zrobić z ogórków, pomidorów, czosnku, buraków, rzodkiewki, a nawet rabarbaru czy bananów.
Kiszone pomidory – poznaj ich zalety!
Kiszone pomidory bogate są w bakterie kwasu mlekowego, dzięki czemu pozwalają na wytworzenie naturalnej bariery przed drobnoustrojami chorobotwórczymi.
W kiszonych pomidorach znajdziemy szereg witamin takich jak: witamina C, E, A, PP, K oraz witaminy z grupy B.
Witamina A, oraz E wykazują silne działanie przeciwutleniające i neutralizujące wolne rodniki. Dzięki temu zmniejszają ryzyko zachorowania na nowotwory.
Witamina B2 wpływa na prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego.
Ponadto kiszone pomidory bogate są w magnez, wapń i żelazo.
Kiszone pomidory wspierają także pracę układu krążenia. Wykazują zdolność regulacji ciśnienia krwi, wspomagają funkcjonowanie serca.
Produkty te zawierają również błonnik, który wspomaga oczyszczanie organizmu i daje uczucie sytości.
Kiszone pomidory – Zrób je sama!
Z uwagi na dobroczynne właściwości zachęcamy do samodzielnego przygotowania kiszonych pomidorów w domu. Przepis jest bardzo prosty i nie zajmuje dużo czasu. Z pewnością bardzo szybko zauważymy pozytywne efekty ich spożywania. Przyniosą także oryginalne doznania smakowe.
Przepis
Czego potrzebujemy?
- 2 kg mniejszych pomidorów;
- 2 litry wody;
- 6/7 ząbków czosnku;
- Kilka gałązek kopru;
- 4 Liście laurowe,
- Kilka ziaren pieprzu;
- Garść ziaren ziela angielskiego;
- 4 łyżki octu;
- 1 łyżka soli.
1. Do przetworów używamy czystych, wyparzonych słoików.
2. Myjemy dokładnie pomidory, obieramy czosnek.
3. Pomidory można pokroić w cząstki lub użyć w całości (nakłutych wykałaczką).
4. Pomidory układamy wraz z przyprawami, koprem i czosnkiem pokrojonym w ćwiartki do słoików.
5. Zagotowujemy wodę z dodatkiem soli.
6. Zalewamy pomidory wodą z solą, szczelnie zakręcamy i odwracamy do góry dnem.
7. Pomidory przechowujemy w temperaturze pokojowej. Kiszonki będą gotowe po około 3 tygodniach.
ŻYCZYMY SMACZNEGO!