Przepis
Gdy po pracy nie mam zbyt wiele czasu, przyrządzam na obiad proste i szybkie dania. Najchętniej takie, do których nie muszę niczego kroić ani siekać :) ...a rodzinka też nie lubi długo czekać obiad :)
Składniki:
350 g makaronu (kokardki),
250 g paluszków surimi,
1 mały słoiczek zielonego pesto,
10 łyżek śmietanki 18%,
2 łyżki koperku (mam zamrożony i już posiekany :),
30 dag sera żółtego.
Makaron gotujemy według przepisu. Pesto mieszamy ze śmietanką, koperkiem oraz dodajemy połowę startego sera. Paluszki surimi kroimy w mniejsze kawałki. Makaron przekładamy do naczynia do zapiekania, dodajemy mieszankę z pesto i paluszki surimi, a następnie delikatnie mieszamy. Zapiekankę posypujemy resztą startego sera i zapiekamy w rozgrzanym piekarniku w temp. 180°C przez 35 minut.