Zupa z selera naciowego z curry

Ewelina
Zupy
02.07.2014 13:41
Zupa z selera naciowego z curry

Przepis

7 - 8 łodyg selera naciowego

6 średnich ziemniaków

1 mały lub 0,5 dużego pora

około 1,4 litra bulionu warzywnego (może być z kostki)

1 łyżeczka curry

siekany koperek

sól

parę listków z selera

Z opłukanych łodyg selera usunąć łykowate włókna, odciąć kilka zdrowych listków, łodygi pokroić na cienkie talarki. Pora pokroić na plasterki, cebulę posiekać.

W rondlu z rozgrzanym olejem lub oliwą podsmażyć przez około 8 minut pora, selera i cebulę, dodać curry, smażyć jeszcze przez 2 minutki.

Dodać pokrojone w kostkę ziemniaki, zalać wrzącym bulionem, gotować do miękkości ziemniaków, następnie całość zmiksować, doprawić solą.

Na talerzach posypać siekanym koperkiem i pokrojonymi listkami z selera.