Przepis
7 - 8 łodyg selera naciowego
6 średnich ziemniaków
1 mały lub 0,5 dużego pora
około 1,4 litra bulionu warzywnego (może być z kostki)
1 łyżeczka curry
siekany koperek
sól
parę listków z selera
Z opłukanych łodyg selera usunąć łykowate włókna, odciąć kilka zdrowych listków, łodygi pokroić na cienkie talarki. Pora pokroić na plasterki, cebulę posiekać.
W rondlu z rozgrzanym olejem lub oliwą podsmażyć przez około 8 minut pora, selera i cebulę, dodać curry, smażyć jeszcze przez 2 minutki.
Dodać pokrojone w kostkę ziemniaki, zalać wrzącym bulionem, gotować do miękkości ziemniaków, następnie całość zmiksować, doprawić solą.
Na talerzach posypać siekanym koperkiem i pokrojonymi listkami z selera.