Stek z grilla to nie tylko danie restauracyjne. Z powodzeniem przyrządzisz go na grillu. Wystarczy, że poznasz kilka wskazówek, dzięki którym będziesz w stanie wybrać wysokiej jakości mięso i dowiesz się, jak odpowiednio je wysmażyć. Poniższe porady sprawią, że zaimponujesz znajomym podczas najbliższego spotkania na świeżym powietrzu.
Idealne mięso na stek
Sekret wyrafinowanego smaku steków tkwi w dobrej jakości mięsie. I nie są to jedynie puste słowa. Nawet najlepiej przyrządzona wołowina może być zupełnie do niczego, jeśli wybierzesz słabej jakości produkt. Oczywiście wybierać należy wyłącznie świeże mięso, co to jednak oznacza dla wołowiny. No cóż, aby uzyskać idealnie kruchą i rozpływającą się w ustach wołowinę powinna być ona sezonowana nawet przez kilka tygodni. Musi mieć jednak zapewnione odpowiednie warunki, aby ten proces przebiegał prawidłowo. Dla mięsa wołowego z młodego bydła wystarczy okres dojrzewania od 3 do 4 tygodni. Dla starego bydła potrzebny będzie dłuższy czas kruszenia. Czy wiesz, że najdroższy stek świata podany został czterysta dni po uboju. Tak długo dojrzewać może tylko wołowina klasy premium. Musi być ona odpowiednio marmurkowa (zawierać odpowiednią ilość tłuszczu śródmięśniowego). To właśnie marmukowość wołowiny odpowiada za soczystość i smakowitość ponieważ tłuszcz jest nośnikiem smaku. Podczas obróbki termicznej wytapia się i wnika w strukturę steka nadając mu maślanej konsystencji i aromatu.
Warto wiedzieć! Sezonowanie to dojrzewanie mięsa. Przeprowadzone może być na sucho lub na mokro. Sezonowanie na sucho sprawia, że mięso nabiera bardziej intensywnego smaku. Dzięki sezonowaniu na mokro staje się zaś delikatniejsze.
Gwarantem najwyższej jakości mięsa wołowego są systemy jakości liderów w produkcji wołowiny premium takich jak: USA, Japonia czy Australia. Systemy te są uznane i rozpoznawane na całym świecie. Każda sztuka bydła jest sklasyfikowana w odpowiedniej klasie jakości w zakładzie produkcyjnym. Konsument z etykiety odczyta w jakiej klasie jakości jest dany kawałek mięsa. Ma pewność jakiej jakiej jakości mięso kupuje i jakiego efektu kulinarnego może się spodziewać. Od poziomu jakości zależy oczywiście też jego cena, ale tutaj mamy pewność i na pewno się nie rozczarujemy. Nie będzie sytuacji, że stek “na oko” wygląda ładnie, a po przygotowaniu będzie twardy jak kamień czy żylasty.
Ciekawostka! Wołowina rasy Wagyu uznawana jest za najsłynniejszą wołowinę świata. Poprzez charakterystyczną dla tej rasy genetykę i skłonność do zawiązywania w mięśniach tłuszczyku śródmięśniowego, cechuje ją najwyższa skala marmurkowatości. Inną rasą o podobnych predyspozycjach jest rasa Black Angus.
Amerykanie są bardzo pragmatyczni i wiedzą, że klient jest najważniejszy i ma zawsze rację. Musi być zadowolony jeśli chcą robić dobry biznes. Jako liderzy w produkcji wołowiny premium na świecie stworzyli bardzo prosty i przyjazny konsumentowi system oznaczając wołowinę USA w następujący sposób:
- USDA PRIME - najlepsza wołowina, którą serwuje się w wysokiej klasy restauracjach, bardzo marmurkowa, idealna na grilla i BBQ,
- USDA CHOICE - wołowina wysokiej jakości, marmurkowa, krucha i soczysta, bardzo wysokiej jakości, doskonała na grilla i BBQ.
- USDA SELECT - wołowina określana mianem dobrego mięsa codziennej, obiadowej jakości.
Szukasz dobrej jakości wołowiny? Koniecznie odwiedź sklep internetowy z wołowiną bbq.pl. Znajdziesz tu starannie wyselekcjonowane mięso, które zostało poddane sezonowaniu. Między innymi sezonowaną, marmurkową wołowinę USA w klasie USDA PRIME oraz USDA CHOICE. Zamówić możesz m.in. stek z rostbefu (New York), z antrykotu (rib eye), T-Bone i Porterhouse czy Tomahawk, a także różne steki alternatywne w bardziej przystępnych cenach. Z bbq.pl już nigdy nie będziesz musiał się zastanawiać czy trafił ci się stek super jakości. Koniec z loterią. Miej pewność wybierając odpowiednią dla ciebie klasę jakości mięsa.
Jaki kawałek wołowiny wybrać na stek?
Na stek zdecydowanie najczęściej wybiera się mięśnie, które pochodzą z grzbietu. Dlaczego? Ponieważ podczas życia zwierzęcia ta część ciała jest najmniej zaangażowana w ruch. Mowa tu przede wszystkim o antrykocie, polędwicy czy rostbefie. To oczywiście nie jedyny wybór. Sięgnąć można również po steki typu hanger i teres major, czyli odpowiednio pochodzące z mięśnia z przepony i łopatki, czy inne steki alternatywne (mniej popularne, ale przyjaźniejsze dla portfela i pełne smaku).
A jakiej grubości powinien być idealny stek? Niektórzy uznają, że im grubszy, tym lepszy. Standardowo stek powinien mieć około 2,5 cm grubości. Bardzo dobrym wyborem będą jednak grubsze steki o grubości nawet 4-5 cm. Do nich przyda się termometr do mięsa żeby kontrolować temperaturę w trakcie przyrządzania i idealnie je wysmażyć.
Porada! Zanim pokroisz mięso na porcje stekowe, owiń je folią spożywczą. Dzięki temu łatwiej będzie Ci precyzyjnie pokroić wołowinę.
Jak przyrządzić stek?
Wybrałeś idealny kawałek wołowiny? W takim razie pora go przyprawić. Co to dokładnie oznacza? Potrzebujesz jedynie dwóch składników: oliwy i soli. Nic więcej. Wysokiej jakości wołowina ma charakterystyczny głęboki smak, który wystarczy jedynie delikatnie podkreślić. Mięso posmaruj oliwą i oprósz solą jeszcze przed położeniem na rozpalony grill. Gotowe steki możesz podawać z masłem smakowym.
Ile czasu należy grillować stek? To zależy od jego grubości. Dla 2,5cm około 2,5 minuty z każdej strony. Pamiętaj aby podczas grillowania pokrywa grilla była zamknięta. Przyda się także termometr do mięsa. Dzięki temu uzyskasz pożądany stopień wysmażenia. Jaka powinna być temperatura mięsa? To zależy, czy lubisz steki krwiste czy wysmażone. Kieruj się poniższą rozpiską:
- 48 st C – blue
- 52 st C – 54 st C – medium rare
- 56 st C – 58 st C to – medium
- 60 st – 62 st C – medium well
- 65 st C – well done
Po usmażeniu steków pozwól im chwilę odpocząć. Soki rozpłyną się wówczas po całym mięsie, dzięki czemu staje się ono bardziej soczyste. Po 5-7 minutach możesz przystąpić do konsumpcji. Smacznego!