Jak zrobić domową przyprawę maggi? Idealny dodatek do zupy i innych dań.

Patrycja

Kulinaria

July 5, 2021, 7:32 p.m.

Jak zrobić domową przyprawę maggi? Idealny dodatek do zupy i innych dań.

Domowe maggi to zdrowa alternatywa dla popularnej przyprawy ze sklepu. Jej wykonanie jest bardzo proste i zajmie Ci kilka minut. Poznaj przepis na naturalną przyprawę maggi.

Maggi – najbardziej znana przyprawa

Maggi to jedna z najpopularniejszych przypraw w Polsce. Dzięki niej podkreślisz smak i aromat wielu potraw! Używana jest do sosów, marynat, zup, mięs, ryb i sałatek. Nadaje potrawom charakterystycznego smaku umami. Jeśli lubisz maggi i zastanawiasz się, czy istnieje naturalny odpowiednik tej przyprawy, poznaj przepis na jej domową wersję.

Przepis na domową przyprawę maggi

Poznaj dwa różne przepisy na domową maggi. Jedna łyżeczka przyprawy wzbogaci smak i aromat Twoich potraw!

I przepis

Składniki:

  • Duża garść lubczyku
  • Pęczek świeżej pietruszki
  • 3 łyżeczki soli
  • 2-3 łyżki oleju

Przygotowanie:

Umyj lubczyk i pietruszkę, osusz je, a następnie zblenduj na gładką masę. Dodaj sól, olej i dokładnie wymieszaj. Przełóż do wyparzonych słoiczków i ugniataj kolejne warstwy. Wierzch zalej olejem, tak aby przykrył całość. Tak przygotowaną przyprawę możesz przechowywać w lodówce nawet do miesiąca!

Zdjęcie Jak zrobić domową przyprawę maggi? Idealny dodatek do zupy i innych dań. #1

II przepis

Składniki:

  • Duża garść lubczyku
  • pęczek świeżej pietruszki
  • 150 gram cukru
  • 70 gram soli

Przygotowanie:

Lubczyk i pietruszkę opłucz, a następnie drobno posiekaj. Przełóż do garnka i zalej litrem wody, dodaj sól i doprowadź do wrzenia. Gotuj przez 30-40 minut.

Cukier roztop, aż zrobi się z niego karmel. Następnie ostrożnie wlej do niego szklankę gorącego wywaru z ziół i dokładnie wymieszaj. Wszystko to wlej z powrotem do garnka z wywarem. Gotuj jeszcze przez 15 minut. Wywar wystudź, przecedź przez gazę lub sitko i przelej do szklanych butelek. Domową przyprawę magii przechowuj w lodówce, nawet do kilku miesięcy.

Zdjęcie Jak zrobić domową przyprawę maggi? Idealny dodatek do zupy i innych dań. #2

Dlaczego warto jeść lubczyk?

Lubczyk, nazywany inaczej łakomym zielem oraz maggi, od lat wykorzystywany jest w kuchni i lecznictwie. Lubczyk reguluje procesy trawienne. Pobudza wydzielanie soku żołądkowego, przyspiesza przemianę materii i działa rozkurczowo na mięśnie gładkie przewodu pokarmowego. Poza tym działa moczopędnie i wspomagająco w chorobach układu moczowego. Oprócz tego pomaga w pozbyciu się toksyn z organizmu. Uznawany jest także za afrodyzjak!