- Czas przygotowania: 120 min
Składniki
Składniki na syrop:
250 g orzechów włoskich
500 ml wody
500 g cukru
Składniki na gofry:
2 jajka
2 szklanki mąki pszennej (przesianej)
2 szklanki mleka
1/3 szklanki oleju
1 łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli
1 łyżka cukru
*1/3 szklanki kakao (dla wersji czekoladowej)
Przepis
Zaczynamy od przygotowania naszego syropu. Wodę wraz z cukrem wsypujemy do garnuszka z grubym dnem (jeżeli nie posiadamy garnka z grubszym dnem, można użyć takiej specjalnej grubej podkładki metalowej do robienia przetworów) i gotujemy aż cukier całkowicie się rozpuści, następnie wsypujemy nasze orzechy zmniejszamy ogień na najmniejszy i gotujemy nasz syrop przez około 1 godzinę, co jakiś czas mieszając. Po tym czasie nasz syrop powinien mieć ładny brązowy kolor, a orzechy zrobią się lekko przeźroczyste i troszkę bez smaku. Gotowy syrop przelewamy do słoiczka przesiewając przez sitko. Odstawiamy do wystygnięcia a orzechów oczywiście nie wyrzucamy.
Przykładową propozycją gdzie możecie użyć syropy orzechowego są gofry, które są bardzo proste w zrobieniu i bardzo szybkie :)
Zaczynamy od rozgrzania naszej gofrownicy. W misie miksera ubijamy same białka na sztywno i odstawiamy. Do osobnej miski wrzucamy resztę składników na gofry: żółtka, mąkę, mleko, olej, proszek, sól i cukier (oraz kakao jeżeli ktoś preferuje wersję czekoladową) i miksujemy do momentu powstania gładkiej masy. Następnie dodajemy nasze wcześniej ubite białka i mieszamy bardzo delikatnie, aby nasza masa na gofry była puszysta. Na sam koniec pieczemy nasze gofry według instrukcji na gofrownicy najlepiej do mocno rumianego koloru i tak aby były dopieczone w środku.
Jeszcze ciepłe gofry (bo takie są najlepsze) polewamy naszym syropem orzechowym oraz dekorujemy naszymi pozostałymi orzechami włoskimi !
Smacznego :)